Heb je een monogame relatie met een vaste partner die je vertrouwt en zijn jullie beiden getest op soa’s en hiv, dan kun je natuurlijk anaal neuken zonder condoom. Maar heb je wisselende partners, een open relatie of vind je een condoom gewoon hygiënischer, dan is het je beste maatje bij anale seks. Hebben jij en je partner geen duidelijke afspraken over seks met anderen? Gebruik dan ook met hem condooms. Condooms zijn nu eenmaal de meest effectieve bescherming tegen overdracht van hiv en maken de kans op het krijgen van veel voorkomende soa’s zoals syfilis en chlamydia veel kleiner.

Dun, dik, groot of klein

Er is onvoorstelbaar veel keuze, dus er is ongetwijfeld ook een condoom te vinden dat perfect is voor jou. 'Begin gewoon met een goed standaard condoom van bijvoorbeeld Durex of een huismerk van bijvoorbeeld Kruidvat of Etos', adviseert Theodoor van Boven van condoomspeciaalzaak Condomerie in Amsterdam: 'Voor de meeste mannen is een standaard maat prima. Condooms zijn immers zeer rekbaar. Maar als je het idee hebt dat het te ruim is en kan afglijden, of dat het onprettig aanvoelt omdat het te krap zit, dan kun je bekijken of je een andere maat nodig hebt'. In soorten condooms zit veel variatie, maar ook in dikte is er grote keuze. 'Sommige mannen vinden een dunner condoom fijner, omdat je meer voelt. Maar er zijn ook mannen die zich veiliger voelen met een dikker condoom.' Dikte maakt tegenwoordig niet meer uit voor de veiligheid. Heeft het condoom een CE-keurmerk, dan is het veilig. Dik of dun. Let daar dus op.

Voldoende glijmiddel

'Wel moet je voldoende glijmiddel gebruiken, zeker bij anaal neuken', vertelt Kalja van der Linden, eveneens van de Condomerie. 'Zonder voldoende en goed glijmiddel loop je het risico dat het condoom scheurt. Je kunt glijmiddel op waterbasis gebruiken. Het is makkelijk af te vegen en het geeft geen vlekken in de lakens. Een nadeel is dat het snel opdroogt, dus je moet regelmatig wat extra glijmiddel toevoegen.' Er is ook glijmiddel op basis van siliconen. Van der Linden: 'Dat voelt een beetje aan als olie, het gaat lang mee en het voelt heel zacht. Nadeel is dat het lastiger af te vegen is en vlekken kan geven op je lakens'.

Waar je op moet letten

Gebruik nooit echte olieproducten of vet als glijmiddel. Van der Linden: 'Bijna alle oliesoorten en vetten of producten zoals bodylotion tasten het condoom aan. Het rubber wordt poreus en scheurt. Bij sommige oliën al na enkele minuten'. Olie die in je anus zit kan na 24 uur nog schade aan het condoom toebrengen.

Behalve latex (rubber) condooms, zijn er condooms gemaakt van bijvoorbeeld polyurethaan of isopreen. Goed als je allergisch bent voor latex. Maar welk condoom je ook kiest, controleer altijd of het CE-keurmerk op de verpakking staat. Dan weet je dat het aan de Europese veiligheidsnormen voldoet. En controleer de houdbaarheidsdatum. Is de datum verlopen, gooi het dan weg.

Man tot Man voor meer informatie

Wil je alles weten over soorten condooms? Grootte, dikte, smaak en materiaal? Kijk dan op Man tot Man.nl. Je vindt daar complete informatie over condooms en glijmiddel. Ook vind je hier een goede gebruiksaanwijzing en wat je moet doen en laten wanneer je seks hebt met een condoom.