Miller deed dit in een brief die hij schreef als reactie op een uitnodiging om een filmfestival in St. Petersburg bij te wonen.

'Als iemand die in het verleden ervan heeft genoten om Rusland te bezoeken, en zelfs wat Russisch bloed in zich heeft, zou ik graag op uw uitnodiging ingaan' schrijft Miller in de brief. 'Ik moet echter, als homoseksuele man, uw uitnodiging afwijzen'.

De Prison Break-acteur, over wiens geaardheid in het verleden flink gespeculeerd is, schrijft verder dat hij 'zeer veel moeite' heeft met de manier waarop de Russische overheid omgaat met homoseksuele mannen en vrouwen. 'De situatie is op geen enkele manier aanvaardbaar, en ik kan niet meewerken aan een evenement dat wordt gehouden in een land waar mensen zoals ik systematisch het recht wordt ontnomen om in alle openheid te kunnen leven en lief te kunnen hebben'.

'Wellicht kan ik in de toekomst een andere keuze maken, mochten deze omstandigheden in de toekomst verbeteren'.

Amerikaanse homorechtenorganisatie GLAAD, waar Miller bij aangesloten blijkt te zijn, is trots. 'De moedige manier waarop Wentworth zich uitspreekt voor ons doel is een krachtige boodschap aan Russische LHBT's die te maken hebben met extreem geweld en vervolging: jullie zijn niet alleen' aldus GLAAD-woordvoerder Wilson Cruz. 'We hopen dat meer bekendheden en bedrijven zich openlijk zullen uitspreken tegen de verschikkelijke anti-homowet in Rusland'.

Bron: GLAAD.org