'Nu ik de volgende stap in mijn leven zet, wil ik dat iedereen weet wie ik echt ben. Ik ben Chelsea Manning, ik ben een vrouw', zei Manning in een statement op NBC News' Today Show. 'Door hoe ik me voel sinds mijn jeugd wil ik zo snel mogelijk beginnen met hormoontherapie. Ik vraag jullie ook om mij van nu af aan bij mijn nieuwe naam te noemen.'

Tijdens de rechtszaak kaartte de klokkenluider haar geslachtsidentiteitscrisis al aan. 'In de tijd van de beslissing had ik te kampen met een hoop problemen, problemen die nog steeds spelen', vertelde ze de rechter. Een legerpsychiater verklaarde dat Manning ten tijde van haar daden emotioneel zwak was – ze voelde zich verlaten door familie en vrienden en had ook volgens de arts een geslachtsidentiteitscrisis. Manning had hem verteld dat ze van haar probleem af hoopte te komen door zich aan te sluiten bij het leger, maar dat Don't Ask, Don't Tell het alleen maar verergerde. 

Het argument dat DADT op de een of andere manier een steentje bijdroeg aan Manning's slechte keuze, is in de ogen van sommige mensen een belediging voor veel LHBT-legerpersoneel dat eervol diende in de tijd van het zwijgbeleid.

De celstraf die de klokkenluider heeft gekregen ligt tussen de 20 jaar die zij zelf eiste en de 60 jaar waar de aanklager zich hard voor maakte.