De burgemeester legde uit dat het mogelijk is een klacht in te dienen bij het Europees hof in Straatsburg. Een rechter kan de antihomowet toetsen aan het verdrag van de mensenrechten. Van der Laan, oud-advocaat, opperde deze optie zondagavond voor het eerst. Naast zijn gewone ambtsketen droeg de burgemeester ook de veelkleurige regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn om had tijdens de Gay Games in 1998. ‘Jullie denken misschien, hij ziet er vandaag wel heel erg uit als een kerstboom’, aldus Van der Laan.

Peter van der Vorst en Zarayda 'Wie is de mol' Groenhart presenteerden samen het concert. Bezoekers werden onder andere getrakteerd op een eenmansbewerking van Tsjaikovski's Het Zwanenmeer en optredens van Mathilde Santing en Dolly Bellefleur, die hetzelfde nummer ten gehore bracht als tijdens het eerdere protest tijdens Poetins bezoek aan Nederland. Het publiek was voorzien van de nodige regenboogparafernalia, en daarnaast bevond zich naast het podium een grote, halfnaakte Poetin-opblaaspop.

Pride United en COC Nederland organiseerden samen het concert dat van 18.00 tot 20.00 uur plaatsvond op het Museumplein. 'We laten de Russische regering weten dat wij niet gediend zijn van het galaconcert Constellation of Russia  over "schoonheid en diversiteit" van de Russische cultuur, als zij in eigen land die diversiteit juist de kop indrukken', verkondigde het COC op hun site, voorafgaand aan het concert.

Eerder probeerde de organisaties burgemeester Eberhard van der Laan de vergunning voor het Russisch Galaconcert te laten intrekken. In plaats daarvan werd het To Russia With Love-concert georganiseerd. Van der Laan riep de demonstranten namens organisatoren COC en Pride United aan het eind van zijn speech nogmaals op met respect te demonstreren: 'We verwachten van jullie tijdens de optredens een oorverdovende stilte en na de optredens een oorverdovend applaus. Zo geven wij blijk van tolerantie.'

Meer dan 6700 mensen meldden zich aan voor het To Russia With Love-concert via Facebook, maar uiteindelijk verschenen naar schatting ongeveer 2500 actievoerders zondagavond 25 augustus op het Museumplein. Bij het uiteindelijke galaconcert, waar demonstranten in groten getale met regenboogvlaggen zwaaiden, was het echter niet veel drukker. ‘Organisatie Nederland-Rusland-concert Museumplein mag blij zijn dat er een anti-Putin-demonstratie was. Anders helemaal geen publiek…’, merkte presentator Cornald Maas terecht op op Twitter.

Zie hieronder de volledige speech van Van der Laan.