Het huwelijk zal, zo schrijft de Washington Post, de gelijke behandeling van homo's en lesbiënnes opnieuw ruim onder de aandacht brengen. Bij het galahuwelijk zal behalve het hooggerechtshof ook de high society van Washington zijn vertegenwoordigd.

Tien jaar geleden, aldus de krant, werd er niet eens gesproken over een 'homohuwelijk', maar nu is het legaal in de hoofdstad van de VS, en verder nog in 13 Amerikaanse staten en in 17 landen.

Eerder deze zomer heeft het Hooggerechtshof bekrachtigd dat er geen reden is een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht te verbieden. Daarop is er in verschillende staten actie ondernomen.

De 80-jarige Ginsburg zegt zich op de huwelijksvoltrekking te verheugen. Volgens haar is het een logische stap dat ook iemand van het Hooggerechtshof deze ambtelijke taak vervult. Ze verwacht dat spoedig een collega van haar een 'homohuwelijk' zal sluiten. Zelf heeft ze later in september nog een huwelijk in haar agenda staan.

Deze zet van Ginsburg komt geenszins uit het niets. Eerder deze zomer speelde ze een belangrijke rol in een groot succes op het gebied van homorechten. Het Supreme Court verklaarde sectie 3 van de Defense of Marriage Act (DOMA) ongrondwettelijk, waardoor de federale overheid vanaf heden verplicht is om legaal gehuwde koppels van gelijk geslacht te erkennen.

In 1971 was Ginsburg overigens ook betrokken bij een project van de American Civil Liberties Union om vrouwenemancipatie in de Verenigde Staten te stimuleren. Tevens werkte ze in de jaren zeventig als advocaat voor de ACLU. In die periode won ze onder andere een rechtszaak waarin beslist werd dat het Amerikaanse leger geen onderscheid mocht maken tussen mannen en vrouwen.

Ten slotte, een aantal inspirerende woorden van deze wijze dame.

Bron: Volkskrant.nl