Naast de sportieve motivatie wil de Nieuw-Zeelandse Skjellerup in Sotsji ook een statement maken voor de LHBT-gemeenschap in Rusland en wereldwijd. In tegenstelling tot sommige van zijn collega's. Collega-kunstschaatster Johnny Weir raadde LGBT-olympiërs aan zich in Sotsji 2014 'in te houden'. Collega-schaatser Ireen Wüst verklaarde zelfs helemaal 'geen statement' te maken en noemde de protesten en uitingen 'een hoop aandacht om niks'.

Skjellerup ziet dingen anders: 'Ik ga geen toontje lager zingen of veranderen wie ik ben omdat ik me in een ander land bevind. Als me dat problemen bezorgt, het zij zo.'

Nieuw-Zeelander Skjellerup kwam in 2010 uit de kast na de Winterspelen in Vancouver. Sindsdien zet hij zich in voor LHBT-issues en tegen pesten. Samen met Matthew Mitcham is hij een ambassadeur van de Gay Games. 

Om het geld bij elkaar te sprokkelen, heeft Skjellerup een project opgestart bij Indiegogo. Daar heeft hij zijn doel inmiddels al bereikt, maar alle extra beetjes helpen. En zeg nou zelf, dit wil je toch voorbij zien komen op de ijsbaan?


Toch?