Volgens Igor Kochetkov, directeur van het Russische LHBT Netwerk, zijn de twee grootste anti-homogroeperingen Occupy Gerontophillia en Occupy Paedophilia. De groepen claimen uit te zijn om het 'hervormen' van homoseksuelen. 

Kotchetkov vertelt in The Guardian dat de groep Occupy Peadophilia, die zich richt op volwassenen, honderden video's online heeft gezet waarop te zien is hoe homoseksuelen vernederd en mishandeld worden. De groep Occupy Gerontophilia richt zich op jongeren en heeft vele vergelijkbare filmpjes op hun VKontakte (de Russische Facebook) gezet, voordat de pagina werd verwijderd vanwege het schenden van de privacy van minderjarigen. 

"De wetten tegen zogenaamde 'homoseksuele propaganda' hebben in essentie geweld tegen de LHBT bevolking gelegaliseerd. Deze relschoppers verantwoorden hun acties door zich te verschuilen achter de wet", zegt Kotchetkov. "Door deze wetgeving zegt de regering eigenlijk: 'Ja, homo's en lesbiennes worden niet gewaardeerd als deel van de maatschappij.' Het is een actie die de hele LHBT gemeenschap terroriseert."

Het merendeel van de geweldplegingen tegen homoseksuelen wordt niet gemeld bij de politie, vertelt Igor Kochetkov. Volgens recent onderzoek door het LHBT Netwerk zijn er van twintig meldingen maar vier onderzocht, en maar een resulteerde in een rechtzaak. In Rusland is het niet illegaal te discrimineren op basis van seksuele orientatie.

Uit een reeks interviews van The Guardian blijkt dat er veel angst voor geweld onder de homoseksuele jongeren in Rusland heerst. De 15-jarige Robert, uit de Siberische stad Kemerovo, is ternauwernood ontsnapt aan een aanval van Occupy Gerontophilia. "Ze probeerden me naar een ontmoeting te lokken, maar ik had het meteen door", vertelt hij. De man deed op een chatsite alsof hij een 22-jarige man was die hem wilde betalen voor een ontmoeting. Nadat Robert hem confronteerde gaf de man toe van Occupy Gerontophilia te zijn. 

Groeperingen
Robert vertelt dat, sinds de wet is aangenomen, groeperingen Occupy Gerontophilia en Occupy Paedphilia begonnen te vormen in zijn woonplaats. "Over het algemeen is het beeld dat mensen hier hebben van homoseksuelen verslechterd na alle homofobe propaganda in de media." Een poll gehouden in april bevestigd dit: 43% van de Russen ziet homoseksualiteit als 'losbandigheid, een slechte eigenschap' en 35% ziet het als een 'ziekte of het resultaat van psychologisch trauma'.

De enige publieke steun voor Russische homoseksuelen is op het moment de groep Deti-404, een groep voor LHBT tieners met pagina's op Facebook en VKontakte. Gebruikers posten foto's, persoonlijke verhalen en steunbetuigingen.

Bron: The Guardian