Ongeveer tien procent van de bevolking is homoseksueel, biseksueel, lesbisch of transgender. Binnen de zorgcentra is dit niet terug te zien. Roze ouderen zijn vaak onzichtbaar. De meesten trouwden, stichtten en gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven.

In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en de kans om hun verhalen te vertellen. Sommigen van de ouderen spelen samen met acteurs van het Rotterdamscentrumvoortheater (RCTH) in het theaterstuk 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'. Hun bijzondere levensverhalen zijn de basis voor de teksten van het stuk.

Na aanleiding van de voorstellen organiseert Humanitas workshops voor verzorgenden. Zodat zij beter om kunnen gaan met roze ouderen. Giny ten Brummelhuis, projectleider Seksuele Diversiteit bij Humanitas, leidt de workshop. 'De mensen die De Roze Salon bezoeken zijn maar een topje van de ijsberg die uit de kast zijn. De meesten zeggen liever in de kast te blijven om geen angst te hoeven hebben te worden afgewezen, uitgescholden of te worden bespuugd. Velen gaan in de kast, in de kist.'

De documentaire is te bekijken via Uitzending Gemist.

Het theaterstuk 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen' is te zien in Rotterdam. Kaarten en meer info.