De ondertekenaars van de brief zijn voorgangers in de Protestantse Kerk, enkelen zijn priester of diaken in een Rooms-Katolieke parochie. Anderen vertegenwoordigen conservatieve genootschappen zoals de Evangelistische gemeente en de Christelijk Gereformeerde Kerk. 

De voorgangers willen ervoor zorgen dat homo's en lesbiennes zich veilig kunnen voelen in het Westland en in de kerken. In de brief zeggen zij: 'Treiterijen en geweld tegen homo's zijn niet acceptabel.' GGD Zuid-Holland West en het Bureau Discriminatiezaken constateerden vorige maand dat 40% van de Westlandse homo's zich onveilig voelt vanwege zijn seksuele voorkeur.

44% zei in de afgelopen 12 maanden in eigen buurt 'iets vervelends' te hebben meegemaakt vanwege zijn of haar geaardheid. Veel homo's leggen de schuld bij de dorpse en conservatief-christelijke sfeer in het Westland. 

In hun open brief laten de voorgangers weten dat zij willen bijdragen aan een veilige cultuur. Ze willen een liefdevolle plek bieden aan homo's en lesbiennes.

Ook zeggen de voorgangers dat er in de christelijke kring vaak 'liefdeloos en onkundig met homo's en lesbiennes is omgegaan. Er zijn situaties waarin wel geluisterd is, maar er is niettemin veel leed veroorzaakt. Ook in het Westland: verstoting uit famlies en kerken, eenzaamheid en soms nog erger. Dat leed valt nauwelijks te herstellen. We geloven in een kerk die zo veilig is dat we open kunnen praten over onze fouten, twijfels en onze diepste hoop. En ook over onze seksuele voorkeur.'

Lees hier de brief.

Bron: Trouw