Zowel de website als de applicatie zijn niet meer bereikbaar in Turkije, zegt KAOS GL, de grootste Turkse LHBT organisatie. Volgens het bericht dat verschijnt als toch een poging wordt gedaan de site of app te gebruiken, is de blokkade een 'beschermende maatregel'.

KAOS GL's advocaat Hayriye Kara legt uit dat de reden voor de blokkade niet duidelijk is. 'Het is waarschijnlijk gerelateerd aan de 'algemene moraal', een dubbelzinnige term die vaak gebruikt wordt in zaken tegen transeksuele sekswerkers', vertelt ze.

Ömer Akpınar, media coördinator voor KAOS GL, heeft al uitgehaald naar de Turkse overheid. 'Grindr blokkeren is de laatste stap in het beperken van de vrijheid in Turkije. Iedereen met een levensstijl of identiteit die niet past in de ideologie van de staat, wordt beroofd van zijn rechten en vrijheden', stelt hij.

'De Turkse overheid gebruikt de "traditionele heteroseksuele familie" steeds vaker als een middel om LHBT-rechten te onderdrukken. Het is deel van een grotere trend waarin vrijheid van informatie wordt geblokkeerd, sinds de demonstraties in het Gezi Park', legt Akpınar uit. 'De partij die nu het land regeert, de AKP, vermomt het onderdrukken van onze vrijheden als "verantwoordelijke verslaggeving". Daarmee proberen zij een verschil te creëren tussen goede en slechte burgers. Zo wordt de LHBT-gemeenschap niet als gelijk gezien, en dat is in Turkije al jaren zo.'

UPDATE. Grindr heeft gereageerd op de blokkade in Turkije. Een woordvoerder zegt tegen website Gay Star News erg ontdaan te zijn over de actie. 'Grindr is gemaakt om contacten tussen homoseksuelen makkelijker te maken. Zeker in landen waar de HLBT gemeenschap onderdrukt wordt. We hopen dat het snel wordt rechtgezet, want onze gemeenschap mag niet het zwijgen worden opgelegd.'

Bron: The Huffington Post