Activist Magembe Norman uit Oeganda is een petitie begonnen, om de maker van de 'Kill the Gays'-wet voor het gerecht te slepen. De anti-homowet zou het mogelijk hebben gemaakt homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders tot lange gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf te veroordelen. Op het moment wordt de zaak door het Internationaal Strafhof onderzocht en de ernst van de misdrijven wordt vastgesteld.

Oegandese homorechtenactivist Norman heeft vernomen dat het Internationaal Strafhof in Den Haag overweegt actie te ondernemen tegen drie extremistische anti-homo woordvoerders. Oegandees parlementslid David Bahati, pastoor Martin Ssempa en Rolling Stone redacteur Giles Muhamel. Deze drie mannen zijn toonaangevende voorstanders van de wet.

Magembe Norman wil de zaak naar het Internationaal Strafhof krijgen zodat hij zeker is dat de drie mannen gestraft worden voor hun misdaden tegen de mensheid. 'Het is een waarschuwing voor anderen dat het vervolgen van LHBT's een strafbaar feit is, en ze mogen hier niet mee wegkomen.' 

Bahati, die het verzoek voor de wet indiende, heeft het verlangen geuit om 'elke homo in Oeganda te doden'. Pastoor Ssempa heeft verschillende keren expliciete homoporno in kerken laten zien om zo het anti-homo sentiment aan te wakkeren. Ook noemde hij LHBT's abnormaal. Muhamel is voormalig redacteur bij Rolling Stone. Hij publiceerde een voorpagina artikel met daarin 100 foto's, adressen en namen van Oeganda's bekendste homoseksuelen met daarbij de tekst 'Hang ze op'.

Op het moment is homoseksualiteit in Oeganda illegaal. De nieuwe wet is nog niet aangenomen, maar wordt wel als dreigement door de regering gebruikt. Lesbiennes kunnen in Oeganda een maximale gevangenisstraf van zeven jaar krijgen, maar voor homoseksuele mannen dreigt een levenslange straf. 

Teken hier de petitie.

Bron: Gay Star News