De man is ernstig toegetakeld en op meerdere plekken in zijn gezicht, rug en handen gestoken. De toestand van de man was in eerste instantie kritiek, maar volgens Lust is hij inmiddels aanspreekbaar en gaat het naar omstandigheden 'goed' met hem.

Het incident vond rond 2 uur plaats. Een anonieme getuige meldt aan Het Parool dat hij rond die tijd iemand 'help, ik ben gestoken' hoorde roepen. Toen de getuige op onderzoek uitging, kwam al snel een hevig bloedende man op hem aflopen met meerdere steekwonden. 'Zijn jas en overhemd waren doordrenkt van het bloed. Hij was gewond aan zijn wang en voorhoofd en had een diepe snijwond op zijn rug. Ook zijn handen waren toegetakeld'. 

Het slachtoffer werd door de getuige het park uitgeleid naar café Overtoom. Daar werd 112 gebeld. Het slachtoffer vertelde ondertussen dat hij de man die hem had neergestoken niet kende. 'Iemand sprak me aan en begon me vervolgens te steken.'

Het slachtoffer was op dat moment nog helder, maar zakte volgens de getuige snel weg. 'Hij bloedde hevig uit verschillende wonden. Ik hield vervolgens een politieauto aan met een zeer voortvarende agent. Hij belde direct de ambulance, legde de man op de grond, vroeg om handdoeken - die ik haalde in het café - en drukte de wonden dicht. Hij haalde de wegzakkende man steeds weer naar bewustzijn'. Rond 2.30 uur werd het slachtoffer door een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. 

Volgens de getuige is het slachtoffer een homoseksuele man die aan het cruisen was in het rosarium toen hij werd neergestoken. Woordvoerder Ellie Lust spreekt van 'een homogerelateerd incident op een mannenontmoetingsplaats'. 

Lust neemt het incident hoog op en is dringend op zoek naar getuigen. De dader is namelijk nog niet gepakt. 'Het slachtoffer is ernstig toegetakeld, met name in zijn gezicht. Wij hebben die nacht een aantal mensen gesproken die aanwezig waren in of om het park. Wij weten echter ook dat een aantal mensen zijn gevlucht door de gebeurtenissen. Ik hoop dat zij zich bij ons melden'.

Volgens de anonieme getuige is de verdachte een magere, onverzorgde man die hij vlak voor het steekincident in de omgeving van het park zag lopen. 'Hij droeg een capuchon, maar ik kon zien dat hij kaal was, verder droeg hij een te grote broek en liep hij sloffend'. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

UPDATE: Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, heeft gereageerd op de mishandelingszaak in zijn column in dagblad Metro. Hij noemt de mishandeling een 'uiting van discriminatie die verbijstering oproept'. Ook schrijft hij over de vermoedens van de politie dat er mensen in de buurt waren die de man hoorden schreeuwen ten tijde van het incident, maar dat zij zijn weggevlucht. Hij roept daarom burgers op mee te werken aan het voorkomen van homogerelateerd geweld. 'Door er iets van te zeggen als de situatie daar veilig genoeg voor is. Door om hulp te roepen of de politie te bellen als er iemand wordt belaagd. Door niet stilzwijgend akkoord te gaan met de situatie en weg te lopen zonder iets te doen.'