Serebrennikov weigert aan de druk van de minister toe te geven en zegt dat hij de financiering wel uit het buitenland zal halen. Via het Russische filmfonds zou hij een bijdrage van bijna 700.000 euro krijgen. De film staat gepland voor 2015, ter gelegenheid van de 175e geboortedag van de componist.

Medinski heeft al eerder gezegd alleen te willen bijdragen, als het priveleven van de componist buiten de film wordt gehouden. Hij zegt dat de homoseksualiteit van Tsjaikovski nooit bewezen is, hoewel het door velen als een historisch feit wordt beschouwd. De seksuele voorkeur van de componist was tijdens zijn leven wel bekend. Volgens Medinski was Tsjaikovski niets anders dan een eenzame man die er niet in slaagde een geschikte vrouw te vinden. 

Volgens historicus Konstantin Rotikov, die een boek schreef over homoseksualiteit in Sint Petersburg is de homoseksualiteit van Tsjaikovski dusdanig goed gedocumenteerd in zijn eigen geschriften, dat het 'simpelweg belachelijk' is om het tegendeel te beweren. 'Het is een historisch feit. De geschiedenis verandert niet omdat het toevallig beter bij de huidige politieke agenda past.'