De VN-organisatie UNAIDS presenteerde recentelijk het jaarlijkse rapport waaruit blijkt dat er steeds minder hiv-patienten bijkomen. Naar schatting zijn vorig jaar 2,3 miljoen mensen besmet geraakt met het hiv-virus. In 2011 waren dat er nog 2,5 miljoen. 

Het aantal besmettingen neemt al meer dan tien jaar af, of blijft gelijk. Vorig jaar is ook het aantal dodelijke slachtoffers afgenomen met 200.000. Het dodental daalt sinds 2007 met ongeveer 100.000 per jaar. 

Ook de verspreiding van medicijnen in arme landen is sterk toegenomen. Bijna tien miljoen mensen hebben nu toegang tot de antivirale middelen. UNAIDS hoop dat dat er in 2015 15 miljoen zijn. 

Professor Kees Brinkman van het OLV Gasthuis in Amsterdam, een van de grootste hiv-centra in Nederland, is niet verbaasd over de daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen. Hij legt uit dat er de afgelopen jaren veel tijd en geld is gestoken in onderzoek in de derde wereld. Door die onderzoeken en betere medicijnen sterven mensen niet meer zo snel aan aids.

Volgens Brinkman is het wel nodig om te blijven investering in aids-bestrijding. "Je ziet dat veel rijke landen door de economische crisis minder geld uitgeven aan aids-bestrijding. Dat is verkeerd. Je kunt iemand die hiv-medicijnen krijgt, niet na drie jaar geen pillen meer geven. Als dat gebeurt, gaat de curve weer omhoog en zal het probleem snel groeien."

Eind vorig jaar waren wereldwijd 35,3 miljoen mensen besmet met hiv. Naar schatting zijn in Nederland 25.000 mensen hiv-positief. 

Bron: NOS