Aanleiding van de verklaring is alle ophef die in aanloop naar de Winterspelen is ontstaan over de anti-homowet van Rusland. Nederlandse minister Edith Schippers (Sport) maakt zich zorgen over de gevolgen van deze wet voor (vooral Nederlandse) deelnemers, officials en supporters bij de Olympische Spelen. Schippers zocht daarom steun bij de overige lidstaten om er extra aandacht aan te besteden tijdens een bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Bij haar rondgang bleek dat 18 EU-lidstaten haar zorgen delen. 

De verklaring is gisteren afgelegd door de Finse minister van Sport, namens de 19 landen. De kern is dat alle landen die deelnemen aan het organiseren van grote sportevenementen (Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen, Paralympische Spelen etc.) worden opgeroepen het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) te respecteren. Ook is het de bedoeling dat landen in internationaal verband te blijven opkomen voor non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Hier hebben mensen recht op, ongeacht ras, kleur, sekse, seksuele voorkeur, taal, religie of politieke opvattingen. Deze rechten zijn universeel en ondeelbaar, aldus de 19 landen. Schippers: “Sport moet een feest zijn voor iedereen, en dus ook voor homo’s. We hebben vandaag daarover een niet te negeren signaal afgegeven. Ik zal niet nalaten dat te blijven doen, zolang het nodig is.” Schippers is nog steeds tegen een boycot van de Spelen.

De landen die de verklaring ondertekenen zijn, naast Nederland: Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Kroatië, Malta, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en Finland.

Bron: Rijksoverheid