De Gemenebest is de verbintenis tussen 54 onafhankelijke staten, waarvan de Britse koningin Elizabeth symbolisch staatshoofd is. De gemenebest bestaat vooral uit het Verenigd Koninkrijk en voormalige koloniën. Gambia maakt sinds 1965 deel uit van de Gemenebest, in hetzelfde jaar werd het land opgeheven als kolonie van het Verenigd Koninkrijk. 

In een verklaring op staatstelevisie vertelde de Gabiaanse overheid: 'De overheid trekt zich terug als lid van de Gemenebest en heeft besloten dat Gambia niet langer deel zal uitmaken van een neo-koloniale organisatie, een instituut dat een verleging van het kolonialisme vertegenwoordigt.'

Een mogelijke aanleiding is de kritiek van de Gemenebest op Gambia vanwege het gebrek aan mensenrechten. In een recent onderzoek van de Gemenebest werd uitgelicht hoe president Jammeh's anti-homo houding al voor 20 arrestaties heeft gezorgd, vanwege 'pogingen tot onnatuurlijk gedrag'. 

Vrijdag sprak president Jammeh tgende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over homoseksualiteit als een epidemie 'waartegen Moslims en Afrikanen tegen zullen vechten'. Ook zei hij: 'Homoseksualiteit in al zijn vormen wordt, ondanks dat het kwaadaardig, onmenselijk en anti-Allah is, door sommigen gezien als een mensenrecht.'

President Jammeh beweerde in 2007 dat hij een manier had gevonden om AIDS/HIV te genezen. De genezing bestaat uit het insmeren van de ribbenkast met een mysterieus kruidenmengsel, een, bitter geel drankje drinken het eten van twee bananen. De therapie zou een aantal weken moeten worden herhaald.

Jammeh kwam in 1994 aan de macht door een staatsgreep.

Bron: Volkskrant