Henk Krol heeft vandaag laten weten dat hij niet langer als volksvertegenwoordiger op zal treden in de Tweede Kamer. Dezelfde dag dat Volkskrant in een artikel meldt dat hij als werkgever van de Gay Krant tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage betaalde voor het pensioen van zijn werknemers. Hij zou het geld dat door het personeel werd ingelegd hebben achtergehouden. Hierdoor hebben de werknemers een pensioengat van vier of vijf jaar. Ze hebben een pensioen opgebouwd dat vaak niet hoger is dan 60 euro per maand, ondanks een dienstverband van twaalf tot veertien jaar.

Dit werd het personeel pas in 2007 verteld. Daarna moesten zij een verklaring ondertekenen waarin zij afzagen van een pensioen over de periode. Hen werd verteld dat, als ze niet zouden tekenen, de Gay Krant geen lening meer zou kunnen krijgen bij de bank en failliet zou gaan. Begin dit jaar ging het bedrijf alsnog failliet.

Krol hield tienduizenden euro's achter die gestort moesten worden bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden. Zelf ontkent Krol betrokkenheid en legt de schuld bij een werknemer. 'Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar werk niet goed heeft gedaan.'

Ironisch genoeg heeft Krol de pensioenen altijd hoog in de politieke agenda van zijn partij 50Plus gehouden. Gisteren stelde hij nog Kamervragen over pensioenvergoedingen en vorig jaar gebruikte hij het onderwerp om stemmen te winnen.

De curator van de Gay Krant wist tot nu toe niet dat er in het verleden geen pensioenpremie is betaald voor de werknemers. Deze nieuwe feiten worden meegenomen in het onderzoek en zouden gevolgen kunnen hebben. Henk Krol kan aansprakelijk gesteld worden en strafrechtelijke consequenties zijn mogelijk. 

Henk Krol richtte in 1979 de Gay Krant op, die uitgroeide tot een van de grootste homo- en lesbiennebladen in Europa. In 2009 ontving hij de Staatsprijs voor homo-emancipatie.

Update: Rutger van Castricum (Pownews) meldt op zijn Twitter dat Krol overweegt om in de Tweede Kamer te blijven, en dat hij twee dagen bedenktijd neemt. 'Krol heeft zijn brief naar Van Miltenburg nog niet verstuurd. Dick Schouw van OPA roept de 50+ achterban op om Krol te steunen.'

Bron: Nu.nl