Top-toy, de grootste speelgoedketen van het land, doorbrak vorig jaar met hun najaarscatalogus een flink aantal genderstereotypen. Meisjes kunnen best met een speelgoedgeweer of autootjes spelen, jongens kunnen lekker stofzuigen of met een strijkbout in de weer. Om maar niet te spreken over de speelgoedset waarmee je jezelf in een handomdraai kunt verkleden als kapper, incl. kekke föhn!

Zweedse speelgoedketen Top-Toy vindt namelijk helemaal niet dat meisjes met barbies moeten spelen en jongens met autootjes. 'We willen dat onze catalogus de manier waarop jongens en meisjes in het echt spelen weerspiegelt, en geen stereotype beeld van hen presenteren. Als zowel meisjes als jongens in Zweden spelen met een speelkeuken, dan willen we dit patroon weerspiegelen', aldus Top-Toy.

Het blijkt dat de Nederlandse winkelketens dit jaar nog niet klaar zijn om het voorbeeld van Top-Toy te volgen. Speelgoedgigant Bart Smit kreeg deze week vele boze reacties nadat zij hun catalogus op de post deden. In het 'Dikke Cadeauboek' staat een pagina vol kleutermeisjes met speelgoedstofzuigers en plastic schoonmaaktrolleys met de tekst 'Zo goed zijn als mama, dat wil je ook!'. Een groter contrast was bijna niet mogelijk.

Bron: Mixedgrill.nl