Eind augustus riep Van der Laan het kabinet op om een klacht tegen Moskou in te dienen wegens schending van de mensenrechten. Hij deed dat op het Museumplein, waar een manifestatie voor homorechten in Rusland werd gehouden. 's Avonds werd op dezelfde plek een galaconcert gegeven, dat door de Russische staat was georganiseerd. 

'De burgemeester van Moskou zou het zich nooit permitteren om zich bij een cultureel evenement te uiten over het binnenlands beleid van Nederland', zei Medinsky. Hij meent dat dit soort culturele evenementen niet moeten worden gebruikt om zaken als de homorechten of de Greenpeace-kwestie te bespreken. 'Volgens mij hebben balletdanseressen er iets mee te maken.' 

Was Medinsky's bezoek aan Nederland dan alleen maar kommer en kwel? Gelukkig niet! De Russische minister van Cultuur was wél enthousiast over Madurodam. 'Ik zou graag de beheerders van het park willen uitnodigen naar Rusland te komen en ons van advies te voorzien. Misschien kunnen ze iets soortgelijks bouwen in Rusland.' Zonder miniversie van het Homomonument, denken we dan.

Bron: Volkskrant