Ik vind het in dit licht stuitend dat het IOC doet alsof er niets aan de hand is met de Russische anti-homowetgeving. Bij monde van Jean Claude Killy werd ons vorige week te verstaan gegeven dat de Russische anti-homowet niet botst met de anti-discriminatiebepalingen uit het Olympisch Handvest. 

Het lijkt mij ingewikkeld om de Olympische Spelen in een land te organiseren dat moeite heeft met het grondbeginsel van gelijkheid. Vorige week heb ik dan ook samen met mijn collega Kamerlid van Buitenlandse Zaken, Sjoerd Sjoerdsma, een oproep gedaan om dit aan de orde te laten stellen door het nieuwe Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Het gaat niet alleen om het bewaken van de Olympische gedachte, het gaat ook om de veiligheid van de sporters en supporters. 

Ik vind ook dat onze minister Timmermans alles op alles moet zetten om homoseksuele sporters veilig te kunnen laten deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar de zorgen over de vrijheid van homoseksuelen in Rusland reiken verder dan de Olympische Spelen alleen. Het klimaat waarin homo’s zomaar in elkaar geslagen kunnen worden en waar kinderen bij hun homoseksuele ouders weggehaald dreigen te worden, vind ik onacceptabel. De Russen alleen aanspreken op hun gedrag, zoals het kabinet nu doet, vind ik onvoldoende: er zijn zwaardere diplomatieke acties nodig. Daarom willen we een onderzoek naar het indienen van een Statenklacht en een schorsing van Rusland bij de Raad van Europa.

Ik heb ook een initiatief genomen voor een gesprek in de Tweede Kamer over deze kwestie. Daar wil D66 de héle Kamer door onder meer het COC en Amnesty International laten voorlichten over het anti-LHBT klimaat in Rusland. Ook wil ik daar aan het IOC en het NOCNSF vragen zich ervoor in te zetten dat straks iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Dat betekent dus ook dat een sporter zijn overwinning met een regenboogvlag moet kunnen vieren.

De winterspelen in Sochi moeten een feestelijk evenement worden. De anti-homowetgeving staat de vrijheid van homoseksuele atleten en supporters in de weg. Sporters moeten volledig zichzelf kunnen zijn. Ook tijdens de Winterspelen. Zij hebben niet gevraagd om een locatie in een homovijandig land. En de Olympische vlag niet om een symbool van louter woorden te zijn.