In Het Proces komt Josef K van de ene op de andere dag in een absurde nachtmerrie terecht. Hij wordt van zijn bed gelicht en gearresteerd, zonder te weten waarvoor. Overtuigd van zijn onschuld gaat K de strijd aan. Maar iedere keer als hij een poging doet het raadsel te ontcijferen, raakt hij verder verstrikt in een doolhof vol absurde situaties. Regisseur Marcus Azzini: 'Hoewel het boek in 1915 is geschreven is Het Proces absurd actueel. Het stelt de vraag of de wet voor iedereen gelijk is en ook nu is dit nog niet het geval. Hoezo wordt Berlusconi anders gestraft alleen omdat hij Berlusconi is? Why? Als er een klootzak voor je staat, dan moet je hem gewoon straffen zoals je ieder ander zou straffen. Toch? En Poetin, die een wet tegen homo’s ingevoerd krijgt, die volledig tegen de mensenrechten in gaat. Hoe kan dat? De Universele Rechten van de Mens – het is een heel mooi streven, maar het bestaat niet voor iedereen. Nog lang niet.'


Marcus Azzini ziet het absurde universum waarin Josef K. terechtkomt als metafoor voor de ongrijpbaarheid van het leven. Neem je eigenlijk wel deel aan je eigen leven, of sta je langs de zijlijn te kijken, net als Josef K.? Wat veel mensen niet weten, is dat Kafka behalve ongemakkelijk en donker, ook een meester was in het oproepen van beelden en het neerzetten van bizarre, grappige situaties. Dit maakt Het Proces tot een voorstelling die zowel talig als beeldend is. En zowel verstikkend en pijnlijk als geestig en absurd. 

Het Proces speelt van 5 november t/m 29 november in de Nederlandse theaters. Zie www.toneelgroepoostpool.nl voor meer informatie en speeltijden. 

Beeld: Sanne Peper