Ondanks felle protesten van de Orthodoxe Kerk en de Communistische Partij, die voor de gelegenheid de handen ineen sloegen, hebben de Moldavische wetgevers besloten de anti-homopropaganda wet af te wijzen. Op de dag van de stemming probeerden Orthodox Christelijke activisten en een aantal parlementsleden van de Communistische partij de ingang van het Moldavische Parlementsgebouw te blokkeren.

Het afwijzen van de anti-homowet moet er voor zorgen dat er binnenkort een anti-discriminatiewet kan worden aangenomen, aangezien de overheid anders haar eigen wetten zou overtreden. De Moldavische overheid hoopt met de afwijzing van de wet dat de EU het land een Europees Associatieverdrag aanbiedt, tijdens de top van het Oostelijk Partnerschap volgende maand in Litouwen. 

De Russische Orthodoxe gemeenschap in Moldavië heeft nog gedreigd de wetgevers te weren uit hun kerkdiensten, als zij een anti-discriminatiewet aan nemen. Eerder deze maand beschuldigde Georgische president Mikheil Saakashvili de Russische president Putin van het exporteren van homofobie naar voormalige Sovjetlanden in de hoop weer controle over hen te krijgen. 

Bron: Gay Star News