Jullie eerste single ‘I Love it’ is een grote hit, hadden jullie dat zien aankomen?
Caroline: Toen we het nummer opnamen hebben we echt ons hart en ziel er in gestopt. We draaien nieuwe nummers vaak in onze dj-sets en bij ‘I Love It’ was de respons van het publiek ongelofelijk. Toen begrepen we dat veel mensen zich in het nummer kunnen vinden.

Aino: Ik denk niet dat we doorhadden hoe groot het zou worden. We doen nog steeds wat we altijd doen. Alleen reizen we nu meer, en ook een beetje comfortabeler. Maar we blijven onszelf.

Caroline: Het is zo leuk! We deden voor ‘I Love It’ hetzelfde als nu, maar toen luisterde niemand. Als we nu iets doen, luisteren mensen en dat is geweldig. We hebben nu fans, onze kleine Icons, die alles volgen wat we doen. We touren veel, maar we proberen altijd contact te houden met het publiek en de fans. Het is een fantastisch gevoel als mensen je nummers meezingen. Dat we iets hebben gemaakt waar mensen echt naar willen luisteren.

Hoe zijn jullie aan inspiratie gekomen voor de nummers op jullie nieuwe album?
Aino: De meeste nummers zijn uit ons leven gegrepen. Helaas gaan veel van onze liedjes over gebroken harten, maar een aantal gaan ook over het breken van harten. En over geweldige avonden en feesten. Elk liedje op het album is anders. Daar zijn we heel bewust mee bezig geweest: we willen mensen een andere kant van Icona Pop laten zien. Het zijn niet allemaal variaties op ‘I Love It’, maar ook oude nummers en hele nieuwe nummers. We zijn veel veranderd in de afgelopen vierenhalf jaar. Bijvoorbeeld het nummer ‘We Got The World’ verschilt veel van ‘Light Me Up’, dat hebben we heel bewust gedaan. 

Caroline: Het album voelt echt aan als ons kindje. En het is leuk want het is alles wat we gedaan hebben vanaf het begin van de band tot nu. Het zijn verschillende hoofdstukken uit ons leven. Als we zelf naar het album luisteren, herinneren we ons alle momenten die als inspiratie dienden.

Is muziek maken altijd al een droom voor jullie geweest?
Aino: Ja, maar ik wilde ook astronaut worden. Maar wie weet worden we wel de eerste band die in de ruimte op gaat treden!

Caroline: Ja! Een space-tour!

Voor ‘I Love It’ hebben jullie samengewerkt met zangeres Charli XCX. Met wie zouden jullie willen samenwerken, als je mag kiezen?
Aino: We zouden graag met Prince willen werken! Hij is altijd een inspiratie geweest voor Icona Pop. Op de eerste bandfoto’s wilden we een beetje op hem lijken.

Caroline: Maar we zijn in de loop der jaren veel mensen tegengekomen met wie we willen werken. Ik zou voor een artiest gaan die heel anders is dan wij. Hoe gekker de combinatie hoe beter. Als twee artiesten bij elkaar komen die totaal niet op elkaar lijken, kan dat erg inspirerend zijn. 

Meer lezen? De rest van het interview vind je in de nieuwe editie van Gay&Night Magazine!