Onno Elderenbosch (60) kwam dinsdagavond rond 19.00 uur aan in zijn appartementencomplex in Moskou. Twee mannen verkleed als elektriciens stonden in de hal van het gebouw te sleutelen aan een elektriciteitskast. Ze zouden Elderenbosch daarna in zijn woning hebben vastgebonden en het huis overhoop hebben gehaald. Ook tekenden de belagers een hart met de letters LGBT op de muur. Minister Frans Timmermans van Buitelandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Nederland laten ontbieden. Ook schreef hij op zijn Facebookpagina dat hij contact heeft gehad met Elderenbosch en dat hij het goed maakt. 

Het Russische persbureau Interfax laat vandaag weten dat er onderzoek naar de zaak is geopend. Het onderzoek is gestart, omdat er bewijs is dat in de woning van de diplomaat is ingebroken en geweld is gebruikt, zegt de onderzoekscommissie. Volgens PvdA-Kamerlid Michiel Servaes is er sprake van een doelgerichte, goed voorbereide aanval op de diplomaat. 'Hier zit meer achter', zegt hij tegen de NOS, 'De link met de anti-homowetgeving is veelzeggend.'

UPDATE. Russische minister van Buitelandse Zaken, Sergej Lavrov, noemt de mishandeling van Elderenbosch een ernstig misdrijf. Volgens Lavrov zijn de betrekkingen met Nederland voortreffelijk en zou hij het betreuren als deze incidenten de relatie zouden beschadigen. Minister Timmermans beaamde dit. Premier Mark Rutte noemt de zaak 'zeer ernstig' en wil dat alle feiten boven tafel komen. Ondertussen heeft de populaire Russische krant Troed gisteren een opmerkelijk artikel over de aanslag op Elderenbosch gepubliceerd. De krant meldt dat de diplomaat 'netjes en professioneel' is geslagen en vastgebonden. 'Hij is zo voorzichtig behandeld dat hij niet eens medische verzorging nodig had.' De krant meldt ook dat de daders zich netjes hebben voorgesteld als elektriciens en dat ze niets hebben gestolen uit de woning. 

De aanval op de diplomaat is de laatste in een reeks indicenten die de relatie tussen Nederland en Rusland onder druk zet. Na de arrestatie van Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag moest minister Timmermans zijn excuses aanbieden onder druk van Poetin. 

Bron: Nu.nl