Çavaria is tevreden met het plan en is blij dat MSM (mannen die seks hebben met mannen) als belangrijkste risicogroep worden opgenomen. 'Op die manier kan er extra worden ingezet op sensibilisering, preventie en begeleiding bij deze groep', zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. 'De aanzet is gegeven, nu moeten we doorzetten. Dit onderwerp is te belangrijk om te laten vertragen door de aankomende verkiezingen.'

Het plan bestaat uit 58 actiepunten die hiv en aids moeten terugschroeven en kent zes hoofddoelen: beter en sneller opsporen, betere behandeling, meer preventie, het condoom 'herlanceren', het condoom achterwege laten in langdurige, monogame relaties en preventieve behandeling. Het is opgesteld in samenwerking met hulporganisaties, ziekenhuizen, huisartsen en de verschillende deelstaten en heeft daardoor een breed draagvlak.

In België leven minstens 20.000 mensen met hiv, blijkt bij de voorstelling van het hiv-plan. Jaarlijks worden 1.000 tot 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. Europees scoren we slecht: in België worden 10,7 hiv-diagnoses gesteld per 100.000 inwoners terwijl het Europese gemiddelde 5,7 is.