Vorig jaar maart werd de 24-jarige Daniel Zamudio aangevallen en urenlang gemarteld. De daders sloegen een fles kapot op zijn hoofd en gebruikten de kapotte flessenhals om hakenkruizen in zijn rug en borst te kerven. Ook gooiden ze stenen op zijn benen. Hij werd, na een marteling van zes uur, opgenomen in het ziekenhuis met hersenletsel, een gebroken been en diepe sneden in zijn buik in de vorm van hakenkruizen. Ook had hij brandwonden van sigarettenpeuken. Zamudio overleed 25 dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

De zaak veroorzaakte veel ophef in Chili en leidde ertoe dat de senaat na zeven jaar instemde met een wet tegen haatmisdrijven. Voor de vader van het slachtoffer, Ivan Zamudio, komt de wet te laat. 'Dat is typisch voor ons Chilenen. Er moet eerst iets misgaan voordat we een wet aannemen. Ik krijg er mijn zoon niet mee terug, maar het kan uiteindelijk iets goeds betekenen voor het land.' Ook voegde hij eraan toe dat hij de daders 'natuurlijk niet' zal vergeven. 

UPDATE. De moordenaars van Daniel Zamudio zijn inmiddels veroordeeld. De leider van de mishandeling kreeg een levenslage celstraf, zijn twee handlangers 15 jaar en de jongste verdachte 7. Die laatste krijgt een lagere celstraf omdat hij goed meewerkte aan het onderzoek en geen andere veroordelingen had. 

Bron: AD