Gaan we je moederlijke kant zien in je nieuwe show?
Nou, de show gaat eigenlijk over hoe ik oud genoeg ben om iedereens moeder te zijn, maar dat ik me nog altijd gedraag als een kind. Ik heb het idee dat ik achteruitgang boek. Ik denk dat als je opgroeit als queer of biseksueel, zoals ik en wanneer je niet tot de blanke middenklasse behoort en je niet al die dingen bent die je hoort te zijn, dat je dan bepaalde maatschappelijke aanwijzingen mist die je vertellen hoe oud je je op een bepaalde leeftijd zou moeten gedragen. Ik denk dat ik hierin zeker niet de enige ben. Je voelt je erg eenzaam in een samenleving wanneer je in niemand een weerspiegeling van jezelf ziet. De show gaat daarover, maar er zit ook een hoop materiaal over mijn eigen moeder in. Impressies van haar die ik al lange tijd gebruik in m'n show. Dus er zijn een hoop verschillende elementen, maar het gaat niet over moederschap in de traditionele zin. Het gaat over hoe we een manier vinden om voor onszelf te zorgen.

We interviewden onlangs een aantal jonge Nederlands-Aziatische jongens over hun ervaringen in de gayscene en zij bleken met een hoop discriminatie van andere homo's te maken te krijgen. Heb je het idee dat de situatie beter is in Amerika?
Ik denk het niet. Ik denk dat er een hoop racisme-problemen zijn binnen de gayscene. Wanneer je niet alleen homo, maar tevens Aziatisch of een immigrant bent, bijvoorbeeld, zijn er allerlei verschillende problemen die opspelen. Het is bijna alsof men maar met één minderheidsstatus tegelijk kan dealen. Ik denk dat 'wij als homo's' onszelf voorhouden dat we totaal niet racistisch zijn, omdat we zelf al met genoeg vooroordelen kampen. Dat is echter lang niet altijd het geval.

In je vorige show zei je dat er geen lesbische equivalent van Grindr is ('Animal Rescue komt het dichtst in de buurt'). Inmiddels zijn er meerdere: LezFindr, SheSeek, Brenda. Maak je gebruik van deze apps?
Nee, helaas niet. Ik heb nooit echt veel geluk gehad met dat hele App-gebeuren. Het is allemaal een beetje te hightech voor me en ik heb ook het idee dat het meer iets is voor jonge vrouwen. Ik heb het eigenlijk nooit gezien bij mensen van mijn leeftijd of ouder. Ik denk dat het hoofdzakelijk een ding is van homomannen. Vrouwen voelen zich geloof ik niet zo op hun gemak bij zo'n app als mannen, maar misschien dat dat niet meer geldt voor jonge vrouwen. Ik hoop het, dat zou geweldig zijn. Ik denk alleen niet dat ik gemaakt ben voor die manier van daten.

In je laatste shows ben je steeds zelfverzekerder en explicieter geworden. Wat is je favoriete show en waarom?
Ik zou toch zeggen Mother. Je bereikt op een gegeven moment een punt waarop je grappen schrijft en het idee hebt dat je snapt wat je aan het doen bent. Er ontstaat een soort efficiëntie, een professionaliteit die ik nu eindelijk enigszins bereikt heb na dit zo lang te hebben gedaan. Daarbij ga ik met deze show waarschijnlijk mijn grootste internationale tour maken. Het voelt op de een of andere manier meer dan ooit als een boodschap die in elk land tot de verbeelding spreekt.

En wat is je meest rampzalige optreden geweest in de afgelopen twintig jaar?
Eh, nou, er zijn er wel meer geweest. Een van de ergste was toen ik per abuis was geboekt voor een zeer conservatieve benefietavond. Niemand wist eigenlijk wie ik was totdat ik het podium beklom en begon te praten. Ze waren ontzettend ontdaan. Ze zetten op een gegeven moment zelfs mijn microfoon uit, maar ik weigerde het podium te verlaten. Hun oplossing: ze zetten een band achter me neer om mijn stemgeluid te verdringen. Het was zo verschrikkelijk.

Margaret Cho staat op 13 december in het Comedy Theater op de Nes in Amsterdam. Klik hier om kaarten te bestellen.

Bovenstaand interview is een fragment uit een interview dat eerder werd gepubliceerd in Gay&Night Magazine:

TEKST: Martijn Kamphorst / BEELD: Austin Young