In september bepaalde een lagere rechtbank al dat New Jersey het 'homohuwelijk'* moet erkennen. De rechtbank bepaalde ook dat het vanaf maandag (vandaag) moet gaan gebeuren. Gouverneur Chris Christie ging tegen de beslissing in beroep en wilde in afwachting van de uitspraak dat het 'homohuwelijk' zou worden uitgesteld. Het hooggerechtshof neemt de zaak in behandeling, maar zei vrijdag dat in de tussentijd het 'homohuwelijk' gewoon mag worden voltrokken. Het eerste homostel dat zondag op maandagnacht twaalf uur trouwden in de stad Newark zijn Joseph Panessidi and Orville Bell, allebei 65. Hun huwelijk werd voltrokken door burgemeester en senator Cory Booker. 

Volgens het hof heeft de staat argumenten naar voren gebracht, maar geen daarvan was belangrijker dan het feit dat homoseksuele stellen die niet kunnen trouwen niet gelijk worden behandeld. 'Het leed dat dit tot gevolg heeft is echt en niet abstract of speculatief.'

Volgens rechter Mary Jacobson is het niet nodig het 'homohuwelijk' uit te stellen tot de uitspraak van het hoger beroep. 'Uitstel geeft de staat de mogelijkheid om de gelijke rechten van de homostellen in New Jersey te schenden. Dat is niet bevorderend voor de algemene belangen. 

UPDATE: Gouverneur Christie heeft aangegeven dat hij afziet van zijn strijd tegen het 'homohuwelijk'. Volgens zijn woordvoerder is het overduidelijk welk standpunt het hooggerechtshof in neemt, betreffende het legaliseren van het 'homohuwelijk'. Het hoger beroep zal dan ook niet door gaan. 

In totaal is het 'homohuwelijk' in dertien Amerikaanse staten gelegaliseerd. Dat lijkt niet slecht, tot je beseft dat het trouwen met je eigen neef of nicht in meer staten legaal is. 

Bron: Trouw

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht