Dr. Thabo Makgoba is aartsbisschop van Kaapstad en heeft in samenwerking met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een video gemaakt waarin hij het geweld en de discriminatie van LHBT's op het Afrikaanse continent sterk afkeurt. 

Veel overheden van Afrikaanse landen gebruiken cultuur en traditie als argument om de LHBT gemeenschap te vervolgen of discrimineren. In het filmpje weerlegt Makgoba dit. 'Wees niet bang', zegt hij in de videoboodschap. 'Je hebt de taak gekregen om de rest van de mensheid te helpen realiseren dat we iedereen moeten respecteren en in waarde moeten laten. Mensen zeggen misschien dat het on-Afrikaans is, maar ik zeg dat liefde dieper gaat dan cultuur.'

'Het is mijn roeping om al God's kinderen lief te hebben en als ik zo wil leven kan ik niet toelaten dat mensen worden gediscrimineerd of slachtoffer worden van geweld op basis van hun seksuele voorkeur.' Human Rights Watch interviewde de aartsbisschiop om te laten zien dat er wel degelijk mensen zijn die de strijden voor rechten van de Afrikaanse LHBT's. Eerder sprak ook Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zich uit over homofobie en transfobie in Afrika en de rest van de wereld. 

'Als je iemands rechten schendt omdat ze anders zijn dan jij verneder je niet alleen hen, maar ook jezelf,' zegt Makgoba in de video. Hij wil dat Afrikaanse leiders hun 'morele verantwoordelijkheid nemen en het geweld stoppen tegen mensen die anders zijn.' 

'Aartbisschop Makgoba's boodschap van respect voor ieders rechten moet leiders die tegen gelijke behandeling zijn, laten nadenken over de rechten van LHBTI's,' zegt Graeme Reid van Human Rights Watch tegen website Gay Star News. 

Bron: Gay Star News

Bekijk hieronder het filmpje.