Nikki won de strijd van de 16-jarige Daelorian uit Amersfoort, de 18-jarige Bo uit Schagen en de 22-jarige Anke uit Heerhugowaard. De topmodellen in spe liepen zes runs in kleding van uiteenlopende merken.

Aan het begin van de aflevering en tijdens het eerste reclameblok wordt het publiek meegedeeld dat er niet hard genoeg geklapt wordt voor de jonge modellen. ‘Het lijkt hier wel een begrafenis’, aldus de publieksopwarmer. Het lijkt erop dat het publiek heeft geluisterd, want tijdens de tweede show klinkt een storm van applaus door de zaal. De dames lopen in de kleurrijke ontwerpen van MaryMe-JimmyPaul terwijl ze toegezongen worden door zangeres Krystl (bekend van hitsingle: ‘Golden Days’). Een leuke verrassing: alle afgevallen kandidaten lopen ook mee.


Over de gehele avond worden shows afgewisseld met backstage-interviews door presentator Fred van Leer, optredens van dansers in reclameblokken en eerder opgenomen fragmenten van fotoshoots. Ook worden de shows muzikaal begeleid door Haagse rapformatie De Kraaien en zangeres Sharon Doorson. Als klap op de vuurpijl komt er een oude bekende langs: Bo Saris, beter bekend als Boris ‘keep the soul alive!' Titulaer die tien jaar geleden Idols won.

Don’t go chasing waterfalls
De laatste show van de avond is een flink spektakel en wordt geopend door niemand minder dan voormalig Holland’s Next Top Model-winnares Tamara Weijenberg. De modellen lopen zowaar onder een echte waterval door. Backstage vertelt Tamara nog een leuke anekdote over een fotoshoot met Miu Miu waar ze topmodel Adriana Lima niet herkende en haar vertelde dat ze ‘eens een keer een show zou moeten lopen’.


Dan is het tijd voor het jurycommentaar en de uitslag. De spanning is om te snijden in Studio 21, vooral omdat de show een beetje is uitgelopen en de vier finalisten achter de schermen nog niet helemaal klaar zijn om het podium op te komen. Eindelijk is het zover: de uitslag. De jonge Daelorian wordt vierde en kan haar teleurstelling moeilijk verbergen. Helaas was zij met haar 1,70 meter toch te klein voor de catwalk, maar de jury is ervan overtuigd dat er voor haar zeker een carrière als fotomodel in zit.

The winner takes it all
De 18-jarige flapuit Bo wordt derde. De jury vindt dat zij veel potentie heeft en dat ze het geweldig heeft gedaan, maar helaas zijn de andere finalisten er meer klaar voor dan zij. En dan is de winnares aan de beurt. Na wat een eeuwigheid lijkt te duren onthult presentatrice Anouk Smulders de naam van Holland’s Next Top Model 2013: de Rotterdamse Nikki!


Geen hoofdprijs dus voor kandidate Anke, maar teleurgesteld is ze niet. ‘Ik kijk met een trots gevoel terug op de kans die ik heb gekregen. Normaal moeten meisjes jaren werken om de dingen te kunnen doen die wij in twee maanden deden. Ik heb nu een mooi portfolio opgebouwd en ik ga proberen het internationaal ver te schoppen.’ Voor de show was Anke zenuwachtig. ‘Ik heb echt dagen niet geslapen. Maar gisterenavond, de dag voor de finale, was ik ineens helemaal niet nerveus. Totdat ik op de catwalk stond, toen kwam er een golf van zenuwen over me heen.’ Gelukkig was ze goed voorbereid. ‘Van mijn coach heb ik geleerd dat je altijd goed moet inademen, je schouders naar achteren moet gooien en je bewust moet zijn van jezelf.’

In Studio 21 kan het feest beginnen, met een stralende winnares als middelpunt. ‘Ik ben zo verrast en echt super blij!’, aldus de trotse Rotterdamse Nikki. ‘Ik heb het allemaal als heel positief ervaren, maar ik had nooit verwacht dat ik echt zou winnen!’ Nikki wint een contract ter waarde van 50.000 euro bij Touché Models en vertrekt woensdag naar Mallorca waar ze klaargestoomd wordt voor de shows van het najaar. Tevens verschijnt ze binnenkort op de cover van Glamour. Wat de toekomst voor haar in petto heeft? Nikki: ‘Mijn droom is lopen voor Victoria’s Secret, maar eerst wil ik het gewoon gaan vieren met mijn vrienden en familie.’

Tekst: Korleki Okletey / Foto's: Sharina Helderop