Coming Out Dag had dit jaar als thema ‘vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen’. Het motto was 'Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn …' met in kleine letters eronder 'als ze maar normaal doen'. COC Nederland lanceerde een campagne met fraaie foto's van mooie mensen die niet direct in het hokje 'man' of 'vrouw' zijn te plaatsen. Ik vond het resultaat echt goed: een stevig thema op een lichte manier gepresenteerd. Op een manier die zeker tot reacties zou leiden. En reacties kwamen er.

Zo was ik begin oktober, een week voor Coming Out Dag, te gast bij de slotbijeenkomst van de Roze Weken in West-Friesland. De Roze Weken-voorzitter hield een inleidend praatje, vertelde trots dat twee van de mensen op de poster in de zaal waren en las de tekst voor. Bij de passage 'als ze maar normaal doen' steeg een luid gelach op. Bemoedigend! Daarna goede gesprekken aan de bar.

In diezelfde periode krijgen we uit onverwachte hoek negatieve reacties op het persbericht. De kop 'mietjes en manwijven' klinkt lekker, is helder en leidt vast tot de gewenste discussies, denken we. Maar we gebruikten deze termen natuurlijk wel tussen aanhalingstekens. Toch kwamen er boze reacties op van lesbo's en homo's die zich beledigd voelden. Ondanks die aanhalingstekens. Uiteindelijk hebben we daarom toch gekozen voor het thema ‘vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen’. We willen wel discussie, maar niet door mensen voor het hoofd stoten.

Er waren ook andere onverwachte reacties. Voorafgaand aan 11 oktober werden posters verspreid in de LHBT-horeca. Per omgaande kregen we van een van de kroegen een e-mail dat ze dit jaar niet mee wilden doen aan Coming Out Dag. ‘Het is ongehoord dat homo's worden opgeroepen om normaal te doen, de achterkant van de poster legt misschien uit wat wordt bedoeld, maar wij doen niet mee’, was de kern van de reactie. Natuurlijk hebben we direct gemaild dat we die dubbelhartige houding van veel Nederlanders júíst aan de kaak willen stellen.


Coming Out Dag zelf start op een havo/vwo-school in Utrecht. Een school waar LHBT- en hetero-kids zich hebben verenigd in een GSA (Gay-Straight Alliance) en zich samen inzetten voor een tolerant schoolklimaat. Bij de onthulling van de reuzenposter met het motto ‘Wat is het toch fijn dat er homo’s zijn’, staan ze met z'n tienen in hun paarse T-shirts enthousiast een verslaggever van de NOS te woord. Ik kijk ontroerd toe.

Ook op Gay.nl die dag veel uiteenlopende reacties. Ik schrik van de onverdraagzaamheid binnen de LHBT-gemeenschap als ik de reacties lees: ‘Jemig, vind je het gek dat je reacties krijgt als je als man hotpants draagt tijdens je werk in de winkel? “Normaal doen” is voor sommigen echt heel eng of zo. Prima, jij bent jezelf. Maar dan wel in de ogen van alle anderen een loser. Punt.’ En ik zie dat verderop in de reacties ook fiks tegengeluid wordt gegeven: ‘Jij denkt blijkbaar dat het een soort “bewuste keuze” is voor feminiene mannen en masculiene vrouwen om zo te zijn? Mensen zijn nu eenmaal zoals ze zijn, daar kunnen ze net zoveel aan doen als jij en ik aan de kleur van onze ogen of de lengte van onze *** kunnen doen.’ 

Ja, ook deze Coming Out Dag geeft aan dat de emancipatie nooit voltooid is en hoe gevoelig stereotypering ligt buiten en binnen de LHBT-gemeenschap. Maar met deze minister van Emancipatie én door deze Utrechtse jongeren voel ik me enorm gesterkt om het emancipatieproces weer een duw vooruit te geven.

Tanja Ineke is voorzitter van COC Nederland en zet zich in voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Kijk voor meer informatie over het werk van COC Nederland op www.coc.nl.