"We doen alles om te zorgen dat zowel de organisatoren als de fans en atleten zich welkom voelen in Sotsji. Ongeacht hun nationaliteit, ras of seksuele geaardheid. Dat wil ik graag nog eens extra onderstrepen." Dat zei Russische president Poetin tegen Thomas Bach, voorzitter van het IOC. Poetin reageerde daarmee op de kritiek die Rusland blijft krijgen op de steeds strengere wetgeving tegen homo's.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, maandag opgeroepen een nadrukkelijke stelling in te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland. 'Het IOC zou Rusland moeten oproepen de wet in te trekken die LHBT's discrimineert', stelt HRW. 

Ook zegt de organisatie dat zij kunnen aantonen dat Rusland bouwvakkers heeft uigebuit die werken aan de bouw van de accomodaties voor de Spelen. Zij zouden illegaal zijn vastgezet of zijn gedeporteerd. Ook zijn mensen uit hun huis gezet zonder afdoende compensatie om accomodaties te kunnen bouwen. Daarnaast zouden journalisten zijn bedreigd en zouden critici van de voorbereidingen op de Winterspelen de mond zijn gesnoerd.

De voorzitter van het IOC, dat onder vuur ligt omdat het volgens homorechtenorganisaties onvoldoende aandacht schenkt aan de discriminatie tegen homo's in Rusland, was maandag in Rusland voor een inspectiebezoek. Tijdens dat bezoek heeft Bach geen openbare opmerkingen gemaakt omtrent de homowet en welke gevolgen deze wet zou kunnen hebben voor LHBT-sporters en -supporters tijdens de Olympische Winterspelen.

Wel sprak Bach zijn zorgen uit of er tijdens de spelen wel voldoende sneeuw zou liggen in de bergen van Krasnaja Poljana om bepaalde evenementen door te kunnen laten gaan. Russische vicepremier Dmitry Kozak liet weten dat er voor de zekerheid nog 700.000 kuub sneeuw in een opslag klaarligt. Gelukkig maar.

Bron: BBC