De vrouw, Yanel Valenzuela, vertelt tegen Huffington Post over het verbod van LA Fitness in Montclair, Californië. Volgens Valenzuela had het fitnesscentrum in eerste instantie geen probleem met haar gebruik van de vrouwenkleedkamer, omdat zij niet wisten dat ze een transgender is. Valenzuela deelde haar verhaal over haar transitie met een medewerker van LA Fitness, in de hoop geschikte fitnesstips te krijgen voor iemand in haar situatie. 

'Het gaf me een hoop emotionele stress', vertelt Valenzuela over het verbod. 'Ik vind het niet eerlijk... Ik voelde me gekwetst, want ik heb geen idee waarom de manager dit heeft gedaan. Ze had er geen reden voor. Ze heeft van niemand klachten gekregen.' 

Na het verbod probeerde Valenzuela tevergeefs de manager te overtuigen, door haar rijbewijs te laten zien waar op staat dat ze door de wet als vrouw wordt gezien. Daarnaast nam zij een officieel document van de dokter over haar transitie mee. Het mocht niet baten. 

Het is niet de eerste keer dat transgenders in Amerika gediscrimineerd worden als het gaat om gebruik van publieke kleedkamers en toiletten. Eerder dit jaar moest een verpleegkundestudente een bezemkast gebruiken als kleedkamer, nadat de schoolleiding had gedreigd met een rechtszaak als zij de vrouwenkleedkamer zou blijven gebruiken. 

Momenteel proberen een aantal staten, waaronder Californië en Arizona, een wet door te voeren die het voor minderjarige scholieren mogelijk maakt de toiletten en kleedkamers te gebruiken voor het geslacht waarmee zij zich identificeren. Veel conservatieven zijn stellig tegen deze wet. Zij vinden dat de privacy van de andere studenten in gevaar wordt gebracht.

Bron: Huffington Post