De Zuid-Amerikaanse vrouw kwam naar Hong Kong als asielzoeker, omdat zij haar thuisland moest ontvluchten vanwege mishandeling en discriminatie. Ze vluchtte omdat zij in haar in haar land van herkomst was neergestoken en zelfs neergeschoten. Ze kwam naar Hong Kong na eerst in Taiwan te zijn geweest waar ze hoopte met een medewerker van de ambassade te kunnen spreken. Ze wilde haar paspoort laten bijwerken omdat ze als man stond geregistreerd en de foto niet meer accuraat was door veranderingen aan haar uiterlijk, vanwege hormoontherapie. 

Toen zij aankwam in Hong Kong werd zij vanwege haar uiterlijk bespot door douanemedewerkers. Ze mocht het land niet in, omdat de immigratieambtenaren haar verhaal niet geloofden. Ze werd daarna gedwongen deel te nemen aan een volledig lichamelijk onderzoek. De vrouw wilde graag dat dit uitgevoerd zou worden door een vrouw, maar ook dat werd geweigerd. Ze zegt dat de medewerkers haar intieme delen aanraakten met hun handen.

'Ze gedroegen zich als beesten. Ik bleef vragen om een vrouw, maar als ik zou weigeren zouden ze me het land uitzetten. Ik was er kapot van', zegt de vrouw. Ze werd later vrijgelaten nadat haar verhaal was gecontroleerd. 

De woordvoerder van het vliegveld heeft alle klachten van de vrouw ontkend en houdt vol dat de medewerkers de procedure hebben gevolgd. 'De passagier had zijn kleding aan tijdens het onderzoek en de douaneambtenaren hebben geen intieme delen van zijn lichaam aangeraakt', aldus de woordvoerder. 

Bron: Gay Star News