Timmermans beantwoordde met de brief meerdere vragen over het asielbeleid voor Russische LHBT's. De conservatieve Russische parlementariër Jelena Mizoelina, hoofd van de commissie voor families, vrouwen en kinderen in de Duma, uitte woensdag felle kritiek op de inhoud. Ze ziet de brief als een poging om Rusland te kleineren. In de brief schreef Timmermans dat de situatie van LHBT's in Rusland wordt meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om asiel.

'De aankondiging is meer dan vreemd', zei Mizoelina over de brief. Overigens is de politica een van de ontwerpers van de omstreden Russische antihomowet. Vreemd genoeg kwam er ook kritiek vanuit een andere hoek, namelijk van de Russische homorechtenactivist Nikolai Aleksejev. 'Uiteraard zijn er veel gevallen dat iemand asiel moet krijgen', stelt hij. Volgens hem staan die gevallen echter zo op zichzelf, dat ze weinig zeggen over het totaalbeeld. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is naar verluidt ook kritisch. Vooral het deel van de brief waarin Timmermans schrijft over het eventuele opschorten van het visumvrij reizen tussen Nederland en Rusland. Een bron binnen het ministerie noemde de koppeling tussen het visumvrij reizen en de mensenrechtensituatie in Rusland 'grenzend aan het absurde', meldt persbureau Interfax.

Hoewel de minister ingaat op het bestaande beleid is de timing opvallend. De verhoudingen tussen Nederland en Rusland zijn behoorlijk gespannen na een reeks incidenten, waaronder de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag. Aan het eind van deze week vertrekt minister Timmermans met koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Rusland, ter afronding van het Nederland-Ruslandjaar.

Bron: Nu.nl