In de brief vraagt de EBU of de Russische omroep de artistieke vrijheden van de artiesten kan garanderen, vanwege de wet die homoseksuele propaganda aan minderjarigen verbiedt. Het Eurovisie Songfestival 2014 vindt plaats in Kopenhagen, Denemarken. Als een Russische inzending wint, zal de volgende editie daar plaatsvinden. Een aantal landen, waaronder Zweden, hebben laten weten dat zij bang zijn dat de deelnemers beperkt worden in hun artistieke vrijheid. 

Daarnaast bestaat de zorg dat zowel deelnemers als bezoekers problemen krijgen als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur. De Zweedse omroep SVT heeft al laten weten dat zij niet mee zullen doen aan een Songfestival in Rusland. Ook de Duitse zender ARD heeft kritiek geuit. Dat is overigens niet de eerste keer dat de Duitse omroep beklag doet over een kandidaatland. De ARD heeft meerdere malen verzocht Wit-Rusland uit de liedjeswedstrijd te weren, vanwege de dictatuur in het land. 

De EBU wacht nog op een antwoord van de Russische televisiezender. Na aanleiding van het antwoord zal besloten worden of het Eurovisie Songfestival in Rusland mag worden gehouden. Mocht Rusland winnen dan, natuurlijk. 

Bron: Oikotimes.com