Het Griekse stel Grigoris Vallianatos en Nikolaos Mylonas wilden een geregistreerd partnerschap aan gaan. Toen dit werd geweigerd trokken zij naar Straatsburg om Griekenland aan te klagen voor discriminatie. Drie andere koppels en een homorechtenorganisatie deden hetzelfde. Uiteindelijk mocht de organisatie niet deelnemen in de zaak omdat deze als organisatie geen slachtoffer is geworden van discriminatie. 

Sinds 2008 kent Griekenland het geregistreerde partnerschap, waarbij stellen van hetzelfde geslacht werden uitgesloten. Het Hof oordeelde dat de landen die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ondertekend hebben niet verplicht zijn het geregistreerde parnterschap open te stellen voor homokoppels. Echter, Vallianatos en Mylonas pleitten dat het Griekse samenlevingscontract wel discrimineert. 

Het Hof argumenteerde dat homokoppels 'net als heterokoppels in staat zijn langdurige rationele engagementen aan te gaan' en ze zich 'in een vergelijkbare situatie bevonden' als heterokoppels qua 'behoeften voor juridische erkenning en bescherming van hun relatie.'

Van alle ondertekenaars van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, is alleen in Griekenland en Litouwen het geregistreerde partnerschap exclusief voor heterostellen. 

Bron: ZiZo