Het nieuws over de vrouwen is bekend gemaakt door de organisatie Women's Smile, die zich inzet voor de rechten van lesbiennes. Een van de aangehouden vrouwen is een medewerkster van de organisatie. De vrouwen werden maandagochtend aangehouden op een verjaardagsfeestje in Dakar. Het restaurant waar het feest werd gehouden staat bekend als een ontmoetingsplek voor homoseksuelen. 

Volgens de Senegalese media zijn de vrouwen opgepakt omdat zij in het openbaar homoseksuele handelingen verrichten. Volgens de directeur van Women's Smile, Ndeye Kebe, is dit echter niet waar. 'De vrouwen zeiden dat ze gewoon aan tafel zaten. Er zaten meer dan honderd mensen aan de bar en de politie ging rechtstreeks op hun tafel af.' Kebe denkt dat de politie was getipt, mogelijk door een werknemer van het restaurant die wist dat een van de vrouwen voor Women's Smile werkt. 

In Senegal zijn 'ongepaste of onnatuurlijke handelingen met een persoon van hetzelfde geslacht' strafbaar. Het is de eerste keer dat lesbische vrouwen slachtoffer worden van de wet, voorheen waren het alleen homoseksuele mannen. Volgens Kebe wordt de druk op lesbiennes de laatste tijd opgevoerd. Er zijn dit jaar zeker dertig vrouwen door de politie ondervraagd. Als de vijf opgepakte vrouwen schuldig worden bevonden, kunnen zij een celstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van ruim 2240 euro krijgen. 

Bron: Fok