Xavier Bettel is momenteel de burgemeester van Luxemburg (stad) en werd naar de verkiezingen gekozen als formateur, om samen met twee andere partijen de nieuwe regering te vormen. Bettel heeft gezegd dat hij het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht begin volgend jaar gaat openstellen.

De nieuwe premier zal de officiele ambtswoning samen met zijn partner Destenay Gauthier betrekken. Hij vertelde tegen website Buzzfeed dat de uiteindelijke keuze of hij premier zou worden, mede afhing van de goedkeuring van Gauthier. 'Mijn partner is een beetje bang. Ik probeer de meeste avonden thuis te zijn, want we zijn een team, maar mijn verplichtingen als premier houden ook in dat ik veel naar het buitenland moet', aldus Bettel. 

'Ik vroeg hem een dag na de verkiezingen of het goed was dat ik de regering zou gaan vormen en hij steunde mij daarin. Als hij nee had gezegd had ik moeten overwegen of ik de taak wel zou aannemen - ik wilde onze relatie niet kapotmaken! We zijn een team in goede en slechte tijden.'

De andere LHBT-premiers zijn de Belgische president Elio Di Rupo en de voormalige Ijslandse premier Jóhanna Sigurðardóttir.

Bron: Gay Star News