De Nederlandse regering maakt zich zorgen over de situatie van homoseksuelen in Rusland en hoe Nederland die zorgen kan delen tijdens de Spelen. Vandaag sprak de Tweede Kamer hierover met onder andere het NOC*NSF, Amnesty International en het COC. 

Volgens Gerard Dielessen, de directeur van NOC*NSF, moeten homoseksuele sporters hun seksuele identiteit kunnen uiten tijdens de Spelen in februari. De organisatie staat echter niet toe dat sporters politieke statements maken. Maar de grens tussen politiek en seksuele identiteit is vaag in Rusland. COC-voorzitter Tanja Ineke zegt dat zoenende mannen op het sportveld verboden zijn in Sotsji. 'Als een kind dat ziet, dan is dat propaganda.'

De Nederlandse politici en sport- en mensenrechtenorganisaties worstelen met de Russische situatie. Voor NOC*NSF staat het belang van de sporters voorop. Er zijn plannen om een 'pride house' op te zetten in Sotsji, voor homoseksuele atleten. Volgens Dielessen is het echter niet aan NOC*NSF om dit te doen. Ook Tanja Ineke staat sceptisch tegenover het plan. Een 'pride house' is volgens haar niet mogelijk in Rusland.

Ondanks de uitspraak van president Poetin vorige week, dat iedereen welkom is in Sotsji 'ongeacht nationaliteit, ras of seksuele oriëntatie', zijn politici en experts nog onzeker over de reactie van de Russen op openlijke homoseksualiteit. De Kamer spreekt binnenkort met het kabinet over de rol van Nederland tijdens de Winterspelen in Rusland.

Bron: Volkskrant