Hepatitis B komt voor bij 1 op de 10 mannen die seks hebben met mannen. Hepatitis B loop je gemakkelijker op dan hiv. En het is na hiv de ernstigste soa: erg besmettelijk en met grote risico's voor de gezondheid. De video hierboven legt goed uit hoe het virus werkt en hoe vaccinatie helpt. 

Condoom niet genoeg
Hepatitis B is erg besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via bloed, sperma en voorvocht. Je kunt het oplopen door pijpen, oppervlakkig contact tussen penis en anus (droogneuken), neuken zonder condoom en gezamenlijk gebruik van tandenborstels, scheermesjes en seksspeeltjes. Als je bloed in je speeksel hebt (bijvoorbeeld door bloedend tandvlees) dan kan je ook via tongzoenen het virus overdragen.

Condooms zijn dus geen garantie tegen hepatitis B! Alleen vaccinatie beschermt langdurig

Hoe de ziekte verloopt is niet te voorspellen. Soms ontstaan enkele maanden na besmetting al klachten, zoals vermoeidheid, buikklachten, koorts, misselijkheid, donkere urine, gewrichtspijn en een gele verkleuring van huid en ogen.  Meestal verdwijnt het virus weer uit je lichaam. Maar bij sommige mensen blijft het virus aanwezig. Je blijft dan 'drager' van het virus, zonder het te merken. Je komt hier alleen achter door een bloedtest, bijvoorbeeld via je huisarts. Veel mensen merken niet dat ze besmet zijn, omdat ze aanvankelijk geen klachten hebben. Maar ook als er geen klachten zijn, kan hepatitis B je gezondheid ernstig schaden. Het kan ontstekingen veroorzaken aan de lever, waardoor de werking van je lever afneemt en de kans op leverkanker toeneemt. Als de lever aangetast is, kun je geen alcohol meer verdragen. Ook als je geen klachten hebt, kun je anderen besmetten

Soa Aids Nederland
Soa Aids Nederland zet zichvia de site Man of Mietje in voor promotie van de vaccinatie onder homo- en biseksuele mannen en jongeren door actief de doelgroep te benaderen. En met succes: dit jaar is er een stijging van gemiddeld 15% in het aantal vaccinaties. In totaal hebben al 100.000 mannen en jongens zich laten vaccineren!

Haal dus ook die vaccinatie, bescherm jezelf en anderen!

Meer informatie? Kijk op www.manofmietje.nl