De zaak betreft vier vrouwen uit San Antonio, Texas. In 1994 werd, de toen 20-jarige, Elizabeth Ramirez gearresteerd omdat zij haar twee jonge nichtjes, 7 en 9, zou hebben misbruikt. In twee bizarre rechtszaken die daarop volgden werden zij en drie andere vrouwen, Cassandra Rivera, Kristie Mayhugh en Anna Vasquez schuldig bevonden aan het misbruiken van de meisjes tijdens een 7 dagen durende orgie in 1994. Een medisch expert en de aanklager hadden het vermoeden dat er sprake was van een satanisch ritueel, en beweerden dat het medische bewijsmateriaal er op wees dat de vrouwen schuldig waren. Ramirez kreeg een gevangenisstraf van 35 jaar, de anderen 15. 

Meer dan tien jaar lang hebben de vrouwen hulp gezocht van advocaten en de pers, en beweerden dan de beschuldigingen vals waren, maar die roep om hulp bleef onbeantwoord. Tot de Canadese universiteitsdocent Darrell Otto in 2006 een onderzoek begon naar de zaak. Otto was overtuigd van de onschuld van de vrouwen en zocht hulp bij het National Center for Reason en Justice, een organisatie die zich inzet voor onterecht beschuldigden van misdaden tegen kinderen. Otto startte het proces waardoor de vrouwen nu eindelijk hun vrijheid terug krijgen.

Maandag erkende de rechter dat de getuigenverklaringen die gebruikt waren tijdens de rechtszaak onjuistheden bevatten en besloot  Ramirez, Mayhugh en Rivera op borgtocht vrij te laten. De vierde vrouw, Vasquez, was al voowaardelijk vrij gekomen. Hoewel ze meer dan een jaar geleden uit de gevangenis is gekomen, kan zij door de voorwaarden van de vrijlating niet binnen 500 meter van een school, kerk, speeltuin of andere plek waar kinderen zijn, komen. 

Voor Vasquez en haar supporters is de vrijlating van de overige drie vrouwen een teken van de groeiende acceptatie van LHBT's in Texas en de gehele VS. 'Homoseksualiteit werd in die tijd gezien als iets pervers, een ziekte, geassocieerd met kinderdermisbruik', vertelt Vasquez tegen Huffington Post. 

Mike Ware, de advocaat van de vrouwen, denkt dat de seksuele voorkeur van zijn cliënten een rol heeft gespeeld in het onderzoek en de rechtszaak en noemt de beschuldigingen 'absurd'. 'Ik denk dat het komt doordat deze vrouwen openlijk voor hun seksualiteit uitkomen. De onderzoekers en andere betrokkenen moeten gezegd hebben "als ze lesbisch zijn, is alles mogelijk. Ze zijn niet zoals wij."'

Uit een rapport in San Antonio Express-News blijkt dat de aanklager, Philip Kazen, anti-homo stereotypering heeft gebruikt in de rechtszaal, waaronder de misvatting dat homoseksualiteit gerelateerd is aan kindermishandeling. De rechtszaak leunde vooral op de getuigenverklaringen van Ramirez' nichtjes. Zij vertelden de politie en jury dat de vier vrouwen hen uitnodigden in een appartement waar de vrouwen alcohol dronken en cannabis rookten. Vervolgens zouden de meisjes tegen de grond zijn gedrukt en meerdere malen misbruikt met verschillende objectten. Dr. Nancy Kellogg, een kinderarts, getuigde dat zij littekenvorming aantrof op de genitaliën van de meisjes tijdens medisch onderzoek. 

Echter, in 2012 trok een van Ramirez' nichtjes haar verklaring in en zei dat het misbruik nooit had plaatsgevonden. Vorige maand trok ook dr. Kellogg haar eigen verklaring in, omdat ze niet 'met enige mate van medische zekerheid' kon zeggen dat er sprake is geweest van misbruik. 

Debbie Nathan, directielid van het National Center for Reason and Justice, beschrijft het medische bewijs uit Kelloggs verklaring als 'onzin wetenschap'. Ook spreekt Kellogg in haar rapport dat de aanval gerelateerd zou zijn aan satanisme. Volgens Nathan, die een boek schreef over valse beschuldigingen van satanisme in de jaren 80 en 90, is dit een bekend verhaal. De misvatting over lesbiennes als kindermisbruikers en de hysterie over satanisme in combinatie creeërde een 'perfecte storm'.

Bron: Huffington Post