Transgender mannen en vrouwen krijgen vaak te maken met onbegrip, discriminatie en soms zelfs geweld. Met Transgender Gedenkdag vers in ons geheugen zetten wij hen daarom vandaag extra in het zonnetje. En naast alle negatieve verhalen zijn er natuurlijk ook een heleboel positieve verhalen over transgenders! Daarom hebben we een aantal inspirerende transgenders en hun verhalen voor je op een rijtje gezet. 

Carmen Carrera


Carmen Carrera ken je misschien nog wel van haar deelname aan RuPaul's Drag Race. Carrera, een Amerikaanse van Puerto Ricaanse komaf, begon zich in 2012 publiekelijk als vrouw te identificeren. Naast haar deelname aan het programma is ze actief als model en activiste. Ze werkte mee aan verschillende campagnes om mensen meer bewust te maken van de gevaren van aids en een aantal voor transgenderrechten. Carrera is de artistieke muze van fotograaf Steven Meisel. Momenteel wordt er op Change.org petitie gevoerd om Carrera het eerste transmodel voor Victoria's Secret te maken. 

Chaz Bono

Chaz Bono werd geboren als Chastity Sun Bono en is de zoon van Sonny en Cher. Hij begon in 2008 met zijn transitie die werd vastgelegd in de documentaire Becoming Chaz. Bono is al jaren actief als activist. Hij begon met schrijven voor het opinieblad voor de Amerikaanse LHBT-gemeenschap The Advocate. Daarnaast is hij woordvoerder voor de Human Rights Campaign en deed hij de promotie voor National Coming Out Day. Chaz Bono is ook betrokken bij organisatie GLAAD. 

Lana Wachowski

Lana is de ene helft van het filmduo de Wachowski's, die het meest bekend zijn als de makers van The Matrix trilogie. Begin 2000 begonnen geruchten dat Lana, voorheen Larry, bezig was met de transitie van man naar vrouw. In 2012 identificeerde Lana Wachowski zich voor het eerst publiekelijk als vrouw. Daarmee is zij de eerste grote hollywoodregisseur die uitkomt als transgender. In oktober 2012 ontving Wachowski de Visibility Award van Human Rights Campaign. 

Cassidy Lynn Campbell

De 16-jarige Cassidy Campbell was het eerste transgender meisje dat in Orange County, California, tot homecoming queen werd gekroond. Over het winnen zei ze: 'Ik ben een meisje en als mijn school me ziet als wat ik altijd al heb willen zijn, is dat echt een overwinning. Het is oké om transgender te zijn het het maakt niet uit wat voor een meisje je bent - je kunt altijd (homecoming)queen worden.' Een dag nadat ze de kroon mee naar huis mocht nemen, zette Campbell een video op YouTube waarin ze kijkers vertelt dat ze na het winnen slachtoffer werd van grove beledigingen, kritiek en pesterijen. 'Ik ben zo verdrietig, gebroken, overstuur en moe van de wereld', vertelt Campbell. 'Ik ben altijd beoordeeld en er werd op me neergekeken... soms vraag ik me af of het de moeite wel waard is.' Nadat het filmpje door veel media werd overgenomen, kreeg de jonge homecoming queen gelukkig veel steun. Ze houdt nu een populaire videoblog bij op YouTube, waar ze steun biedt aan transgenderjongeren. Ook werd ze door fotograaf Adam Bouska gefotografeerd voor de NOH8 campagne.

Lucas Silveira

Lucas Silveira is de zanger van Canadese alternatieve rockband The Cliks. Hij is de eerste openlijke transgenderman die in een rockband speelt. Silveira is de zanger, gitarist en songwriter voor The Cliks. In 2007 werd hij door de Toronto Star uitgeroepen tot 'Sexiest Canadian Man'. Zijn band maakte onder andere de soundtrack voor de serie The L Word. The Cliks is vooral populair onder de LHBT-gemeenschap, maar volgens de zanger is dat niet de enige doelgroep voor hun muziek. 'Ik schrijf vanuit menselijkheid en menselijke ervaringen, niet vanuit genderidentiteit. Ik wil dat mensen zoals ik als normaal worden gezien. We zijn een zeer diverse groep - ik heb nog nooit twee transgenders meegemaakt die dezelfde ervaringen hebben gehad.' Overigens identificeert Saveira zich niet per se als transgender man, maar als man die ooit een vrouw was. 'Ik heb als vrouw geleefd en heb mooie momenten beleefd als vrouw, maar op een gegeven moment besefte ik me dat het zeker niet was wie ik echt ben.' 

April Ashley 

April Ashley (MBE) is een Brits model geboren in 1935. Ze was een van de eerste Britten die een geslachtsveranderende operatie onderging en een van de eerste openlijk transgendermodellen. Op haar veertiende begon ze met werken bij de marine. Na een oneervol ontslag werd ze naar een psychiatrische instelling gebracht waar ze electroshocktherapie kreeg. Ashley schreef hier later over in haar boek The First Lady. Toen zij de instelling in de jaren '50 mocht verlaten begon Ashley zich als vrouw te kleden. Ze verhuisde naar Parijs en voegde zich bij een theatergezelschap. Op haar vijfentwintigste onderging Ashley in Casablanca, Marokko, een operatie om haar transitie naar vrouw compleet te maken. Ze was de negende persoon ter wereld die deze operatie onderging. Toen zij terugkeerde naar Engeland begon April Ashley een succesvolle carrière als model en poseerde onder andere voor Vogue. In 1961 publiceerde de krant Sunday People een artikel met de naam '"Haar" geheim onthuld' waarin publiekelijk bekend werd gemaakt dat Ashley geboren was als man. Dit leidde tot een schandaal. Uiteindelijk kwam het allemaal goed met April Ashley. Door de jaren heen werd ze een bekend gezicht en voorbeeld voor Britse transgenders en schreef meerdere boeken. In 2005 kreeg Ashley een nieuw geboortecertificaat waarop staat aangegeven dat zij een vrouw is. In 2012 kreeg ze een koninklijke onderscheiding van Koningin Elizabeth en momenteel loopt er een tentoonstelling over April Ashley in het Museum of Liverpool, April Ashley: Portrait of a lady. 

Laverne Cox

Laverne Cox ken je misschien van de Netflix-hitserie Orange is the New Black, waar ze de rol van Sophia Burset speelt. Ze deed mee aan het programma I want to work for Diddy en produceerde en presenteerde een make-overprogramma TRANSform Me. Daarmee was Cox de eerste Afro-Amerikaanse transgender met een eigen televisieshow. Zowel TRANSform Me als I want to work for Diddy werden genomineerd voor een GLAAD mediaprijs. Toen het programma van Diddy uiteindelijk won, nam Cox de prijs in ontvangst tijdens de ceremonie. Naast haar werk als entertainer is Cox een activist en schrijfster voor onder andere Huffington Post. Twee weken geleden ontving Cox de Reader's Choice prijs van tijdschrift Out Magazine.