'Er blijven veel vooroordelen over hiv bestaan', zegt Ilke de Boel van Sensoa. 'Mensen met hiv zijn zeker geen domme mensen; maar seks situeert zich in het emotionele veld en wordt niet zo rationeel benaderd waardoor er soms foute keuzes gemaakt worden zoals onveilige seks hebben.’

‘Hier speelt dan vooral de schuld en schaamte een grote rol’, aldus De Boel. ‘Wanneer mensen er dan mee geconfronteerd worden in hun eigen leven – zo ze zelf, een vriend of familielid gediagnosticeerd wordt – slaan ze in paniek. Niet iedereen vindt de weg naar de juiste kanalen.’

De ziekte heeft ook een grote impact op en psychologische welzijn, leggen verpleegkundigen van het AZ Sint Jan uit. ‘Vooral het idee om elke dag medicatie te moeten nemen, heeft een grote psychische impact. Sommige mensen haken na enkele jaren gewoon af. Ze zijn het moe. Een goed gesprek met een gespecialiseerde hulpverlener of met lotgenoten is dan vooral nodig!’

Laagdrempelige dienstverlening
Momenteel heeft Sensoa een zeer sterk uitgebouwd contact- en informatiecentrum in Antwerpen, maar door de afstand worden slechts weinig West-Vlamingen hiermee bereikt. Daarom wordt vanuit Brugge een laagdrempelig dienstverleningsaanbod uitgewerkt waarbij de kennis en de ervaringen van Sensoa goed van pas komen.

AZ Sint-Jan wordt binnenkort in Brugge erkend als hiv-referentiecentrum. Zij treden dan naar buiten met symposia waarbij ze vooral aan sensibilisering doen bij verpleegkundigen, huisartsen, tandartsen, studenten enzovoort.

Chris Marchand en Samme Raeymaekers van het CGSO Brugge: ‘In plaats van dat mensen elkaar op café zullen ontmoeten, kunnen ze dat voortaan op een anonieme en neutrale plaats doen. Wij, met het CGSO Brugge, zetten hiervoor de deuren van het Levenshuis open voor mensen die vragen hebben over hiv om die met ons of met lotgenoten te bespreken.’

Samen met Sensoa wordt er ook aan informatie-uitwisseling gedaan. Hierbij worden de vrijwilligers van het CGSO opgeleid of aangevuld door de mensen van Sensoa.

Sabine Roobroeck, coördinator bij vzw Polaris, krijgt regelmatig mensen met hiv over de vloer. Door de betrokkenheid van Polaris bij dit initiatief trachten ze er ook daadwerkelijk te staan voor mensen met hiv.

Naast het continue aanbod organiseert de koepel nog een aantal andere activiteiten. Zo kun je je tot en met 1 december bij het CGSO Brugge gratis en eenvoudig laten testen op hiv met een speekseltest, bespreekt Sensoa op de info-avond “Hiv op papier” de administratieve kanten van leven met hiv en wordt in de bibliotheek van Brugge een mini-beurs over hiv georganiseerd.

Je steun betuigen?
Het rode lintje is het alom gekende symbool van Wereldaidsdag. Draag dit als teken van jouw solidariteit met mensen met hiv en aids. Je kan dit lintje en andere spulletjes gratis bekomen bij het CGSO Brugge in het Levenshuis. Op deze website kan je jouw Facebook-profielfoto een rood lintje geven.

Maar uiteraard is er geen betere manier om je steun te betuigen dan door deel te nemen aan één van de activiteiten in Brugge. Zet alvast een rode cirkel rond 1 december en trek er op uit. Tenslotte zijn mensen met hiv ook maar mensen die ieders hulp goed kunnen gebruiken.

Kijk voor meer informatie over hiv, de activiteiten en het dienstverleningsaanbod op de websites van de desbetreffende organisaties: Sensoa, CGSO Brugge, AZ Sint-Jan en Polaris.

Bron: ZiZo