De Nederlandse inzending voor het Songfestival is vanmiddag bekend gemaakt in de Wisseloord Studio's in Hilversum door voormalig Songfestivalcommentator Daniël Dekker. 'Het Songfestival leeft weer, sinds Anouk', vertelt Dekker aan de aanwezigen. 

Dat het liedjesfestijn weer populair is onder de Nederlandse bevolking moge duidelijk zijn. De afgelopen weken is er druk gespeculeerd en het gerucht ging al dat Ilse DeLange ons land zou gaan vertegenwoordigen. Dit blijkt dus deels waar, maar ze gaat het niet alleen doen. Samen met Waylon vormen de twee zangers de band 'The Common Linnets'.

Het project The Common Linnets is niet alleen ontstaan voor het Eurovisie Songfestival. Waylon en DeLange werkten samen in Nashville aan een album met country en bluegrass invloeden. Dit zal ook het genre zijn van het liedje waarmee zij Nederland vertegenwoordigen. Het liedje is echter nog niet bekend.

'Het kan nog alle kanten op', vertelt DeLange. 'Het kan een uptempo nummer worden, maar ook iets simpels dat uit het hart komt. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste. Twee stemmen, twee gitaren en ons hart uitstorten.' Waylon is het met haar eens. 'Het gaat om het liedje, niet om de show.' Het nummer moet bij de stijl van de zangers passen. 'Het moet mensen raken. We gaan voor de eerste plaats', vertelt DeLange. 'Ik zeg altijd maar: winnen is belangrijker dan meedoen', vult Waylon aan. 

Voor Waylon is het niet de eerste keer dat hij meedoet aan het Songfestival. In 2005 zong de zanger een duet in het nationale Songfestival, maar dit haalde de internationale editie niet. 'Ik haalde de finale niet en achteraf sprak ik Paul de Leeuw, die toen in de jury zat. Hij zei: als je ooit nog mee doet, ga dan alleen. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het Songfestival leuk vind', vertelt de zanger.

Voor DeLange ligt dat anders. 'Ik keek vroeger altijd, maar op een gegeven moment vond ik het te veel spektakel. Maar sinds Anouk voel ik dat je mee kan doen en toch dicht bij jezelf kan blijven. Dat heeft voor mij zeker meegespeeld.'