Rechter Thomas Durkin bepaalde maandag dat Vernita Gray en Patricia Ewert een versnelde trouwakte krijgen. Eerder deze maand tekende gouverneur Pat Quinn in Illinois de wet die het huwelijk tussen paren van hetzelfde geslacht openstelt, maar homostellen kunnen pas vanaf juni 2014 officieel trouwen.

Echter, Gray lijdt aan een terminale vorm van kanker, die is uitgezaaid naar haar botten en hersenen. Doktoren vertelden haar dat ze juni waarschijnlijk niet zou halen.

Cook County’s secretaris David Orr, een groot voorstander van het 'homohuwelijk'*, heeft gezegd dat hij instemt met het besluit van de rechter om het stel eerder te laten trouwen. 'Mijn kantoor zal zich schikken naar de uitspraak van de rechter en zal dit stel het recht geven te trouwen – een recht wat heterokoppels in eenzelfde situatie al hebben.'

Ewert, de partner van Gray, zal door het huwelijk, na het overlijden van Gray, dezelfde nabestaandenrechten hebben als elk ander stel. Het stel wil volgende week gaan trouwen. ‘Het gevecht voor het 'homohuwelijk', en alle voordelen die daar bij komen kijken, gaat me erg aan het hart. Want als mij wat overkomt, wil ik dat zij alles krijgt waar ik hard voor heb gewerkt,' vertelde Vernita Gray aan de Chicago Tribune.

Bron: Pink News

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht