Hoe bent u er bij gekomen een gay sauna te beginnen?
Ik en mijn twee zakenpartners hebben een paar jaar geleden de Amsterdamse Club Church opgezet. Daarvoor waren we jarenlang betrokken bij de festivals op het homomonument. Ook hebben we in het verleden Pink Point, de informatiekiosk op het homomonument beheerd. De gay sauna is eigenlijk ons laatste grote project. Dat komt voort uit een oprecht gevoel van gemis hier in Amsterdam. De meeste grote steden hebben meerdere gay sauna’s. Zelfs al is de Thermos nog zo leuk, afwisseling is ook fijn. In een stad als Amsterdam, met een bruisende homoscene, moet wel iets te kiezen zijn.

Er is al een aantal andere gay sauna’s in Amsterdam en omstreken. Wat maakt deze anders?
In Amsterdam is eigenlijk alleen sauna Thermos. Je hebt ook sauna Damrak, maar die is heel klein en profileert zich bijna niet op de gay markt. Vergeleken met Thermos zijn wij een stuk kleiner. Wat ons onderscheidt is een sfeer van stijl en comfort. Er is een bijzondere klachtgerichtheid en gastvrijheid. Dat het kleiner is, is naar mijn idee in het voordeel van de bezoeker. We hebben minder mensen nodig voor een gezellige sfeer. Daardoor kunnen we ook meer aandacht besteden aan onze klantgerichtheid.


Er is nogal wat te doen geweest om de opening van de sauna. Veel bordeelhouders vonden het oneerlijk dat deze sauna wordt toegestaan terwijl zij veel ramen moeten sluiten.
Ik vind het een beetje appels met peren vergelijken. De verontwaardiging is een beetje onterecht. We zijn een heel andere branche dan de betaalde seks branche. Bij ons kunnen bezoekers eventueel met elkaar 'iets uitvreten'. We bieden geen betaalde diensten aan via prostituees. Je kan het eigenlijk alleen uitleggen als je het beleid van de gemeente als anti-seks opvat. Maar als je ervan uitgaat dat de gemeente de misstanden in de seksindustrie wil bestrijden, dan is het juist heel logisch om het een te ontmoedigen en het andere niet.

Voor degenen die niet weten wat een gay sauna precies is, wat houdt het allemaal in?
Een gay sauna verschilt eigenlijk nauwelijks van een 'gewone' sauna, met faciliteiten als stoombaden, bubbelbaden en een bar. We bieden ook services als massages. Het enige verschil is dat wij een darkroom hebben en kleine cabines waar onze bezoekers zich kunnen terugtrekken. We bieden dus gelegenheid voor onze bezoekers om seks met elkaar te hebben. Dat mag natuurlijk in een gewone sauna niet.

Wat zijn de regels in de gay sauna?
Een heel strenge regel is natuurlijk geen prostitutie. Ook op drugsmisbruik zijn we heel streng, dat komt in alle uitgaansgelegenheden voor. Bij ons komt daar prostitutie nog eens bij, om tegen op te treden. We kunnen het niet hebben dat mensen een tarief gaan rekenen voor seksuele handelingen.


Voor wie is het precies?
We zijn daarin helemaal niet kieskeurig. Iedereen is welkom. Van 18 tot 98 ben je van harte welkom. In de praktijk is het vaak zo dat, omdat er een toegangsprijs tegenoverstaat die toch wat hoger is dan in de kroeg, wat oudere mannen komen. Die hebben toch wat meer te besteden. Dan heb ik het over dertigers en veertigers. Maar in andere steden zie ik dat ook veel jongeren naar de sauna gaan. We zetten dus in op een breed homopubliek. We willen wel graag jongeren aantrekken. Dus we zullen ongetwijfeld gaan werken met jongerenkorting. Zodat ook zij met een iets smallere beurs een kans krijgen om eens te komen kijken.

Hoe zit het met de openingstijden?
We zijn sowieso in het weekend non-stop geopend. Van vrijdagochtend tot maandagochtend dus. Gedurende de week zullen we waarschijnlijk in de vroege ochtend, tussen 8 en 12, gesloten zijn. De sauna is een favoriete plek van veel mensen om een avondje stappen af te sluiten. Na de drukte van een bar of een discotheek vinden veel jongens het heerlijk om nog een aantal uren te ontspannen. Daarom is het voor ons zeker erg belangrijk om open te zijn op die uren. Er is bij ons altijd gelegenheid voor een afterparty.


Hoe zit het met de vrouwen?
Vrouwen zijn inderdaad de meeste dagen niet toegestaan. We willen echter zeker vrouwen verwelkomen in de sauna. In Club Church zijn vrouwen op donderdag en zaterdag ook welkom. Het probleem is alleen dat we echt een jongensclubje zijn. En het initiatief voor een vrouwensauna moet toch bij een vrouwenclubje vandaan komen. Dus als iemand een leuk idee heeft: neem alsjeblieft contact met ons op. Het is bij vrouwen natuurlijk wel anders dan bij mannen, zeker op het gebied van seks. Hoewel we in het verleden ook erotisch getinte feesten voor vrouwen hebben georganiseerd die erg succesvol waren. Een mannensauna ontstaat eigenlijk uit het idee dat jongens het gewoon gezellig vinden om onder elkaar te zijn. Dat geldt misschien ook wel voor vrouwen, dus wie weet is er een markt voor. We staan in ieder geval open voor ideeën. Ik zou het fantastisch vinden!