Ik was toen voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. In de workshop kregen we tips en trucs aangereikt om spreuken te maken: keer het om, maak het erger, kies het tegenovergestelde, dat soort trucs. De workshop leverde leuke spreuken op zoals 'alleen Pippi Langkous redt het zonder ouders: pleegouders zijn hard nodig'.

Poetin en een pot met goud? Ik moest even goed nadenken voordat ik de grap snapte. De tip 'gebruik synoniemen' had ik blijkbaar gemist in de workshop. Ik twijfelde: vond ik de spreuk leuk? Niet echt dus, en dat zat ’m vooral in het woord pot. Als ik uitleg geef over mijn seksuele oriëntatie vertel ik dat ik op vrouwen val. Pot voelt voor mij als een scheldwoord. Ik ben eens gaan zoeken: zijn er feiten die dat gevoel kunnen ondersteunen, zijn er goede alternatieven? In Wikipedia blijken de homo-vrouwen er qua synoniemen bekaaid af te komen ten opzichte van de homo-mannen. Die kunnen kiezen uit gay, nicht, poot, flikker of bear (mits behaard). Vrouwen moeten het eigenlijk doen met lesbo of pot. En ik herinner me nog het woord dijk. Ooit hilarisch gebruikt door Marijke Boon in een lied over haar liefde voor Renée. Erg grappig lied en gewaagd in die tijd, maar mezelf zal ik nooit als dijk aanduiden.

Toeval of niet, een paar dagen later zat ik samen met een paar andere gasten in een praatprogramma. Eén van hen, ruim 60 jaar oud en activist van weleer, noemde zichzelf 'oude nicht'. En sprak over de activisten van de 70’er en 80’er jaren in termen van flikkers en potten en dat klonk onwijs trots en liefdevol. Mooi! En prima passend bij de Loesje-les 'keer het om': ik beschouw vanaf nu pot en flikker niet als scheldwoord maar als geuzennaam! En hoewel ik de Loesje-spreuk nog steeds niet erg sterk vind, hoop ik wel op veel gouden medailles van o.a. Cheryl Maas, Sanne van Kerkhof en Ireen Wust.

De dijk by Marijke Boon on Grooveshark

Foto: Judith Dekker voor COC Nederland