Bhurgra heeft een historische stap gezet door openljk uit te komen voor zijn seksualiteit, gezien het verleden van de psychiatrie. Vele homoseksuelen zijn in het verleden blootgesteld aan ernstige mishandelingen in de naam van de psychiatrie. Aan The Guardian vertelt Bhugra: 'Dat ik homo ben is een deel van mij, maar het is een deel van mijn privéleven.' 

Volgend jaar wordt Bhugra officieel de eerste openlijk homoseksuele directeur van de World Psychiatric Assosiation. De meeste psychologen en psychiaters wereldwijd hebben het idee dat homoseksualiteit een ziekte is opgegeven en zien de pogingen tot 'homogenezing' als gevaarlijk. Helaas vindt 'homogenezing' nog steeds plaats. Er zijn zelfs nog landen waar electroshocktherapie wordt toegepast om homo's te 'genezen'.

Bhugra: 'Er zijn nog steeds landen waar homoseksualiteit als ziekte wordt gezien. We moeten hier wat aan doen.' Ook vindt hij dat de psychiatrie excuses moet maken voor wat zij de LHBT-gemeenschap in het verleden heeft aangedaan. 'Ik denk dat we excuses moeten maken op alle vlakken, niet alleen op dit gebied – bijvoorbeeld ook voor de behandeling van vrouwen. Ik herinner me dat ik een patiënt zag die op haar zestiende werd opgenomen in een psychiatrische instelling omdat ze ongehuwd zwanger was geworden. Ze overleed daar toen ze in de 80 was.' Bhugra vindt dat er ook in westerse landen meer aandacht moet worden besteed aan de hoge zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren. 

Dinesh Bhugra groeide op in India, hij realiseerde zich dat hij homoseksueel was nadat hij naar Engeland kwam voor zijn studie. Zijn partner Mike, met wie hij reeds dertig jaar samen is, hielp hem met zijn coming-out tegenover zijn vrienden en familie. 'Mijn vader werd helemaal gek, mijn moeder was pragmatisch en zei "Wie gaat er nu voor je zorgen als je ouder bent?"', vertelt de psychiater. 

Bron: Gay Star News