In de voorlopige uitslag staat dat bijna 66% voor de opname van het christelijk huwelijksmodel in de grondwet heeft gestemd. De opkomst was echter, met maar 37%, zeer laag. Enkele weken geleden verzamelden de Rooms-Katholieke kerk en de organisatie In Naam van het Gezin 740.000 handtekeningen om een referendum af te dwingen. De conservatieve oppositie in het parlement steunde het initiatief.

De linkse, progressieve regering probeerde het referendum nog tegen te houden door naar het Constitutioneel Gerechtshof te stappen, maar dat mocht niet baten. 

Voorzitter van organisatie In Naam van het Gezin, Zeljka Markic, zei gelukkig te zijn dat geen toekomstige regering het homohuwelijk* zal kunnen realiseren. De Kroatische premier Zoran Milanovic sprak van een treurig en zinloos referendum, toen hij zondag zijn stem uitbracht. President Ivo Josipovic kondigde al aan tegen te stemmen, omdat de organisatoren van het referendum volgens hem van plan zijn Kroatië 'tientallen jaren' terug in de tijd te werpen.

Kroatië is niet het enige land in Europa dat het christelijk huwelijk heeft vastgelegd in de grondwet. Ook Polen, Wit-Rusland, Moldavië, Bulgarije, Montenegro en Servië kennen een soortgelijke bepaling. 

Bron: Nu.nl

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht